Zielona zapiekanka - przepis Hanny Stolińskiej
Składniki na 4 porcje:
- 5 jajek
- 100g cukinii
- ½ zielonej papryki
- 100g brokuła
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 15g szpinaku baby
- 1 łyżka posiekanych liści jarmużu
- 1 łyżka ulubionych kiełków
- 1 pomidor
- Sól i pieprz
Zielona zapiekanka - sposób wykonania
- Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć ok 3 min na patelni z odrobiną tłuszczu.
- Brokuła podzielić na malutkie różyczki i gotować ok 2 min w osolonej wodzie. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części i wyciąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
- Jajka wymieszać w misce z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
- Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy masę jajeczną i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 30 min do ścięcia się masy.
Zobacz także:
- "Zakłamane jedzenie". Jakie są żywieniowe mity?
- Ranking diet 2022. Eksperci ds. żywienia wybrali tylko trzy
- Batony czekoladowe z cieciorką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Timolina/Getty Images
podziel się: