Zielona zapiekanka - przepis na zdrowie dietetyk Hanny Stolińskiej

Zapiekanka z zielonych warzyw
Zapiekanka z zielonych warzyw
Źródło: Timolina/Getty Images
Zielone warzywa zawierają sporo chlorofilu, a im więcej go spożywamy, tym lepszy jest stan naszej flory jelitowej i ogólny stan zdrowia. Jak zrobić pyszną, zieloną zapiekankę? Sprawdź przepis dietetyk klinicznej Hanny Stolińskiej.

Zielona zapiekanka - przepis Hanny Stolińskiej

Składniki na 4 porcje:

  • 5 jajek
  • 100g cukinii
  • ½ zielonej papryki
  • 100g brokuła
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 15g szpinaku baby
  • 1 łyżka posiekanych liści jarmużu
  • 1 łyżka ulubionych kiełków
  • 1 pomidor
  • Sól i pieprz

Zielona zapiekanka - sposób wykonania

  1. Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i paprykę pokroić w kosteczkę i podsmażyć ok 3 min na patelni z odrobiną tłuszczu.
  2. Brokuła podzielić na malutkie różyczki i gotować ok 2 min w osolonej wodzie. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części i wyciąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
  4. Jajka wymieszać w misce z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
  5. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy masę jajeczną i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 30 min do ścięcia się masy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości