Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki:
- 6 szt ziemniaków
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 500g kapusty kiszonej
- 1 szklanka soku z kapusty kiszonej
- 30g sera gorgonzola
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 cebula
- 1 łyżka pasty paprykowej (opcjonalnie)
Zupa kartoflanka z kapustą kiszoną i serem gorgonzola - sposób przygotowania
- Do dużego garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę, starte wcześniej na tarce o grubym oczku.
- Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadną się. Po tym czasie kapustę kiszoną lekko siekamy i dodajmy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut.
- Dodajemy sok z kapusty i dalej gotujemy na małym ogniu.
- Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła oraz cebulę posiekaną w drobną kostkę. Lekko szklimy i dodajemy łyżkę mąki oraz paprykę (możemy dodać pastę paprykową). Robimy zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy przez kolejne 15 minut. Na koniec do zupy wrzucamy pokruszony ser gorgonzola i gotujemy, aż stanie się lekko kremowy.
Zobacz także:
- Dania z kaczki - przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Dania z miodem - przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Meksykańska zupa z guacamole - przepis Grzegorza Zawieruchy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: The Washington Post/Getty Images
podziel się: