Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki:
- 1/4 szklanki masła (+ masło do smarowania naczynia)
- 1/4 szklanki mąki
- 500 ml mleka
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 4 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę rzepy
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
- Opcjonalnie:
- 5 bulw topinamburu
- 1 korzeń skorzonery
Zapiekanka z warzyw korzennych - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Gotujemy mieszając przez około 1 minutę.
- Po chwili dodajemy mleko i posiekany tymianek. Ubijamy, aż masa zgęstnieje.
- Dodajemy ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
- W posmarowanym naczyniu wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy kuminem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
- Zalewamy je przygotowanym sosem i przykrywamy pozostałym serem oraz parmezanem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pozostawiamy pod przykryciem, aż ser nabierze złotego koloru.
Zobacz także:
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Jak zrobić ciasteczka korzenne?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images
podziel się: