Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki:
- 1/4 szklanki masła (+ masło do smarowania naczynia)
 - 1/4 szklanki mąki
 - 500 ml mleka
 - 2 gałązki świeżego tymianku
 - 1/2 łyżeczki kuminu
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - 2 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
 - 50 g startego parmezanu
 - sól i pieprz do smaku
 - 4 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
 - 3 szklanki pokrojonej w kostkę rzepy
 - 3 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
 - Opcjonalnie:
 - 5 bulw topinamburu
 - 1 korzeń skorzonery
 
Zapiekanka z warzyw korzennych - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę. Gotujemy mieszając przez około 1 minutę.
 - Po chwili dodajemy mleko i posiekany tymianek. Ubijamy, aż masa zgęstnieje.
 - Dodajemy ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje na gładką masę. Solimy i pieprzymy do smaku.
 - W posmarowanym naczyniu wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy kuminem, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne.
 - Zalewamy je przygotowanym sosem i przykrywamy pozostałym serem oraz parmezanem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pozostawiamy pod przykryciem, aż ser nabierze złotego koloru.
 
Zobacz także:
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
 - Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
 - Jak zrobić ciasteczka korzenne?
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images
podziel się: