Sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i ogórkiem małosolnym w sosie curry - sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 1 wędzony pstrąg,
- sałata rzymska,
- liście szpinaku,
- 4 ogórki małosolne,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- garść łuskanych pistacji,
- 1 miękkie awokado,
- 10 czarnych oliwek,
- 10 suszonych pomidorów,
- kiełki słonecznika,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- garść posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka przyprawy curry.
Sposób przygotowania sałatki z wędzonym pstrągiem
- Na półmisek wyłóż sałatę, szpinak, obrane i pokrojone w łódeczki jajka oraz awokado, obranego z ości pstrąga, suszone pomidory pokrojone w paski, oliwki przekrojone na połówki, ogórka pokrojonego w kostkę.
- Dodaj pistacje i kiełki słonecznika.
- W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu i podawaj wraz z sałatką.
Zobacz także:
- Pstrąg łososiowy - właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy na pstrąga
- Jak zrobić pstrąga z piekarnika? Ile ma kalorii? Trzy różne przepisy na pstrąga z piekarnika
- Pstrąg w galarecie. Jak przygotować pstrąga faszerowanego i bez ości w galarecie?
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: