Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - przepis Darii Ładochy

makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Dzisiejszym królem kuchni Dzień Dobry TVN został ogórek. Pomysłami na najlepsze dania z jego wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą? Sprawdź przepis.

Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - przepis kulturalny

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagliatelle świeżego
    • cebula drobno posiekana
      • 3 ząbki czosnku posiekane
        • 500 g rozmrożonych krewetek szarych
          • 100 g gorgonzoli
            • szklanka białego wina
              • pęczek zielonej pietruszki
                • 200 ml słodkiej śmietanki
                  • 100 ml kwaśnej śmietany
                    • łyżka masła
                      • sól, pieprz
                        • ogórek pokrojony w ćwiartki
                          • 2 łyżki orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
                            • skórka z cytryny

                              Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - sposób przygotowania

                              1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
                                1. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle.
                                  1. Dodaj krewetki i wino, odparuj wino i dodaj śmietanę, sól, pieprz i ogórka. Następnie dodaj ser i makaron, całość wymieszaj.
                                    1. Dopraw skórką z cytryny, dodaj zieloną pietruszkę oraz orzechy piniowe. 

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Daria Ładocha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana