Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - przepis Darii Ładochy

makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Dzisiejszym królem kuchni Dzień Dobry TVN został ogórek. Pomysłami na najlepsze dania z jego wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą? Sprawdź przepis.

Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - przepis kulturalny

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagliatelle świeżego
  • cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 500 g rozmrożonych krewetek szarych
  • 100 g gorgonzoli
  • szklanka białego wina
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • ogórek pokrojony w ćwiartki
  • 2 łyżki orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
  • skórka z cytryny

Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle.
  3. Dodaj krewetki i wino, odparuj wino i dodaj śmietanę, sól, pieprz i ogórka. Następnie dodaj ser i makaron, całość wymieszaj.
  4. Dopraw skórką z cytryny, dodaj zieloną pietruszkę oraz orzechy piniowe. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości