Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - przepis kulturalny
Składniki:
- 200 g makaronu Tagliatelle świeżego
- cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 500 g rozmrożonych krewetek szarych
- 100 g gorgonzoli
- szklanka białego wina
- pęczek zielonej pietruszki
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 100 ml kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- sól, pieprz
- ogórek pokrojony w ćwiartki
- 2 łyżki orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
- skórka z cytryny
Makaron z krewetkami z ogórkiem i gorgonzolą - sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na maśle.
- Dodaj krewetki i wino, odparuj wino i dodaj śmietanę, sól, pieprz i ogórka. Następnie dodaj ser i makaron, całość wymieszaj.
- Dopraw skórką z cytryny, dodaj zieloną pietruszkę oraz orzechy piniowe.
Zobacz także:
- Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis Piotra Kucharskiego
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
- Sałatka nie musi być mdła i bez smaku – poznaj pyszną sałatkę grecką
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: