Curry z kurczakiem, ogórkiem, ananasem i sezamem - przepis
Składniki:
- ogórek zielony
- 1/4 ananasa świeżego
- 1,5 l mleka kokosowego
- 70 g zielonej pastu curry
- 4 łyżki jasnego sezamu podprażonego na suchej patelni
- papryczka chili zielona
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 400 piersi z kurczaka
- 6 mrożonych liści limonki Kaffir
- sok z limonki
- 4 łyżki sosu rybnego
- łyżka oleju
- bazylia tajska (koniecznie)
- kilka liści świeżej mięty
- 2 miski ugotowanego ryżu jaśminowego
Curry z kurczakiem, ogórkiem, ananasem i sezamem - sposób przygotowania
- W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry. Następnie dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj.
- Dodaj kilka łyżek mleka kokosowego i całość wymieszaj, by nie było grudek z pasty.
- Dodaj liście limonki Kaffir i zalej całość pozostałym mlekiem.
- Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa i ogórka oraz groszek. Gotuj kilka minut.
- Dodaj posiekaną papryczkę chili, sos rybny i sok z limonki.
- Podawaj z sezamem, miętą i bazylią tajską w towarzystwie ryżu jaśminowego.
Zobacz także:
- Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
- Kapuściana kuchnia Darii Ładochy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: