Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: fot. Paweł Wodzyński/Dzień Dobry TVN

Jak przyrządzić mięso? Daria Ładocha serwuje w naszej kuchni czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu, makaron ryżowy z pak choi z mielonym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami oraz grzanki z siekanym mięsem i pieczonymi burakami. Poznaj niezwykłe przepisy.

Czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu jaśminowym z kolendrą i sezamem

Składniki na czerwone curry z polędwicą wieprzową:

  • 50 g czerwonej pasty curry
  • 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
  • 700 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka owoców liczi odsączonych z zalewy
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
  • pęczek kolendry
  • 4 liście limonki kaffir mrożonych
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili drobno posiekana

Jak przyrządzić czerwone curry z polędwicą wieprzową:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pozostaw pod przykryciem, aż wsiąknie cały płyn. Przed podaniem wymieszaj z sezamem oraz kolendrą.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną szalotkę oraz chili. Następnie dodaj polędwicę wieprzową i chwilę podsmażaj. Dodaj pastę curry i oblep nią dokładnie mięso. Dodaj mleko kokosowe oraz liście limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj paprykę, pomidorki cherry oraz liczi. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki oraz listkami świeżej mięty. Podawaj z ryżem.

Grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami

Składniki na grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:

  • 2 długie ciabatty
  • 2 upieczone buraki (mogą być gotowane)
  • opakowanie mięsa siekanego
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kozi ser w roladzie
  • kiełki słonecznika
  • łuskane pistacje
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub glazury balsamicznej

Jak przyrządzić grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotkę oraz czosnek. Podsmażaj dwie minuty. Następnie dodaj mięso i paprykę wędzoną i energicznie podsmażaj. Gdy mięso się zetnie, dodaj sos sojowy i smaż aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.

Buraki pokrój w cienki plasterki. Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni lub delikatnie podpiecz w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek. Na chlebie ułóż plasterki buraka, dodaj mięso, następnie kozi ser, łuskane pistacje i kiełki słonecznika. Na koniec skrop octem balsamicznym lub glazurą.

Makaron ryżowy z pak choi, mielonym mięsem, kolorowymi paprykami, mango i orzechami ziemnymi

Składniki na makaron ryżowy z pak choi i mielonym mięsem:

  • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
  • 2 kapusty pak choi
  • opakowanie mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • imbir obrany wielkości kciuka i starty na tarce o małych oczkach
  • ½ cebuli cukrowej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ mango
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki prażonych i solonych orzechów ziemnych
  • ½ soku z limonki

Jak przyrządzić makaron ryżowy z pak cho i mielonym mięsem:

Na woku podgrzej olej i dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmażaj. Dodaj mięso mielone oraz papryki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj pak choi pokrojony na mniejsze kawałki. Podsmażaj, aż liście zrobią się miękkie.

Następnie dodaj makaron z sosem sojowym. Smaż, aż makaron będzie miękki. Na koniec dopraw sokiem z limonki, dodaj pokrojone mango, szczypiorek oraz orzechy ziemne.

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!