Finezyjna mięsna kuchnia Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: fot. Paweł Wodzyński/Dzień Dobry TVN

Jak przyrządzić mięso? Daria Ładocha serwuje w naszej kuchni czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu, makaron ryżowy z pak choi z mielonym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami oraz grzanki z siekanym mięsem i pieczonymi burakami. Poznaj niezwykłe przepisy.

Czerwone curry z polędwicą wieprzową, liczi, pomidorkami cherry podane na ryżu jaśminowym z kolendrą i sezamem

Składniki na czerwone curry z polędwicą wieprzową:

  • 50 g czerwonej pasty curry
    • 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie paski
      • 700 ml mleka kokosowego
        • 1 puszka owoców liczi odsączonych z zalewy
          • 200 g pomidorków cherry
            • 1 czerwona papryka pokrojona w słupki
              • 1 łyżka oleju
                • 2 łyżki posiekanej mięty
                  • 2 łyżki sosu rybnego
                    • sok z 1 limonki
                      • 1 szklanka ryżu jaśminowego
                        • 2 łyżki sezamu podprażonego na suchej patelni
                          • pęczek kolendry
                            • 4 liście limonki kaffir mrożonych
                              • 1 szalotka
                                • 1 papryczka chili drobno posiekana

                                  Jak przyrządzić czerwone curry z polędwicą wieprzową:

                                  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pozostaw pod przykryciem, aż wsiąknie cały płyn. Przed podaniem wymieszaj z sezamem oraz kolendrą.

                                  Na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną szalotkę oraz chili. Następnie dodaj polędwicę wieprzową i chwilę podsmażaj. Dodaj pastę curry i oblep nią dokładnie mięso. Dodaj mleko kokosowe oraz liście limonki i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj paprykę, pomidorki cherry oraz liczi. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki oraz listkami świeżej mięty. Podawaj z ryżem.

                                  Grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami

                                  Składniki na grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:

                                  • 2 długie ciabatty
                                    • 2 upieczone buraki (mogą być gotowane)
                                      • opakowanie mięsa siekanego
                                        • oliwa z oliwek
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • sól, pieprz
                                              • ½ łyżeczki papryki wędzonej
                                                • 2 łyżki posiekanej pietruszki
                                                  • 1 szalotka drobno posiekana
                                                    • 2 łyżki sosu sojowego
                                                      • kozi ser w roladzie
                                                        • kiełki słonecznika
                                                          • łuskane pistacje
                                                            • 2 łyżki octu balsamicznego lub glazury balsamicznej

                                                              Jak przyrządzić grzanki z siekanym mięsem, pieczonymi burakami, kozim serem i pistacjami:

                                                              Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj szalotkę oraz czosnek. Podsmażaj dwie minuty. Następnie dodaj mięso i paprykę wędzoną i energicznie podsmażaj. Gdy mięso się zetnie, dodaj sos sojowy i smaż aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.

                                                              Buraki pokrój w cienki plasterki. Ciabatty przekrój na połówki i grilluj na patelni lub delikatnie podpiecz w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek. Na chlebie ułóż plasterki buraka, dodaj mięso, następnie kozi ser, łuskane pistacje i kiełki słonecznika. Na koniec skrop octem balsamicznym lub glazurą.

                                                              Makaron ryżowy z pak choi, mielonym mięsem, kolorowymi paprykami, mango i orzechami ziemnymi

                                                              Składniki na makaron ryżowy z pak choi i mielonym mięsem:

                                                              • 100 g makaronu ryżowego namoczonego w zimnej wodzie
                                                                • 2 kapusty pak choi
                                                                  • opakowanie mięsa mielonego
                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                      • imbir obrany wielkości kciuka i starty na tarce o małych oczkach
                                                                        • ½ cebuli cukrowej
                                                                          • ½ papryki zielonej
                                                                            • ½ papryki czerwonej
                                                                              • ½ papryki żółtej
                                                                                • ½ mango
                                                                                  • 3 łyżki sosu sojowego
                                                                                    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                                                      • 3 łyżki prażonych i solonych orzechów ziemnych
                                                                                        • ½ soku z limonki

                                                                                          Jak przyrządzić makaron ryżowy z pak cho i mielonym mięsem:

                                                                                          Na woku podgrzej olej i dodaj czosnek, cebulę i imbir i podsmażaj. Dodaj mięso mielone oraz papryki pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dodaj pak choi pokrojony na mniejsze kawałki. Podsmażaj, aż liście zrobią się miękkie.

                                                                                          Następnie dodaj makaron z sosem sojowym. Smaż, aż makaron będzie miękki. Na koniec dopraw sokiem z limonki, dodaj pokrojone mango, szczypiorek oraz orzechy ziemne.

                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: fot. Paweł Wodzyński/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości