Kapuściana kuchnia Darii Ładochy

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kapusta to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. W naszej kuchni udowadnia to Daria Ładocha. Zobacz, jak powstają: zapiekanka z kapusty, pieczona kapusta po azjatycku, kapusta duszona z koprem włoskim oraz kapuśniak. Sprawdź wyjątkowe przepisy na dania z kapusty.

Zapiekanka z kapusty z kminkiem i fetą

Składniki na zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą

  • ½ kapusty białej
    • 5 jajek
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
        • 2 łyżki posiekanego koperku
          • sól, pieprz
            • ½ łyżeczki kminku
              • opakowanie sera feta (oryginalny ser)
                • ¼ szklanki gęstej śmietany
                  • 1 łyżka majonezu
                    • ¼ szklanki mąki
                      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                        • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
                          • 1 opakowanie mozzarelli (125g)

                            Jak przygotować zapiekankę z kapustą z kminkiem i fetą

                            Piekarnik nastaw na 180 stopni. W misce wymieszaj jajka z majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj tak, by powstała gładka masa. W osobnej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, skrobię, kminek oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz mąkę z masą jajeczną.

                            Kapustę drobno poszatkuj i dodaj soli. Następnie wymieszaj i chwilę pościskaj w dłoniach, by kapusta stała się bardziej miękka. Następnie dodaj szczypiorek i koperek i całość wymieszaj.

                            Naczynie do tarty wysmaruj olejem lub masłem. Dodaj kapustę, a następnie zalej powstałą masą. Dodaj mozzarellę oraz pokrusz fetą na wierzchu. Piecz około 40 minut, aż zapiekanka z wierzchu będzie miała złoty kolor. 

                            Pieczona kapusta po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

                            Składniki na pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

                            • 2 małe kapusty
                              • 2 łyżki oleju
                                • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, czosnek granulowany, chili w płatkach
                                  • 4 jajka
                                    • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
                                      • 4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
                                        • liście świeżej mięty
                                          • liście świeżej kolendry
                                            • 1 miska ugotowanego ryżu jaśminowego
                                              • czarny sezam
                                                • 1 papryczka chili
                                                  • 1 marchewka pokrojona w julienne
                                                    • 5 łyżek sosu sojowego jasnego

                                                      Jak przygotować pieczoną kapustę po azjatycku z jajkiem, szczypiorkiem i orzechami

                                                      Kapustę pokrój w 1,5 cm plastry. Olej i przyprawy połącz w miseczce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plastry kapusty i wysmaruj dokładnie pędzelkiem marynatą - koniecznie z obu stron. Piecz w piekarniku na złoty kolor przez 25 minut.

                                                      W misce połącz sos sojowy z posiekaną kolendrą i papryczką chili. Usmaż jajka sadzone. Układaj jajka na upieczonej kapuście z dodatkiem świeżych ziół, sezamem, marchewką i orzechami. Podawaj z sosem i kulkami z ryżu. 

                                                      Duszona kapusta z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi

                                                      Składniki na duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowymi

                                                      • 1 mała kapusta biała poszatkowana
                                                        • 1 koper włoski poszatkowany
                                                          • 1 cebula cukrowa drobno posiekana
                                                            • 1 szklanka białego wina
                                                              • ½ łyżeczki papryki wędzonej
                                                                • pęczek zielonej pietruszki
                                                                  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
                                                                    • 10 suszonych moreli
                                                                      • sól, świeżo mielony pieprz
                                                                        • chleb żytni razowy
                                                                          • 1 łyżka masła
                                                                            • 50 g orzechów piniowych podprażonych na suchej patelni
                                                                              • 2 łyżka musztardy francuskiej

                                                                                Jak przygotować duszoną kapustę z koprem włoskim i zieloną pietruszką, musztardą i orzechami piniowym

                                                                                W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj koper włoski, paprykę wędzoną, suszone morele pokrojone w cienkie paski i chwile podsmażaj. Dodaj kapustę oraz wino i duś, aż wino odparuje alkohol. Wówczas dodaj trochę wody, sos sojowy i duś, aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodaj musztardę i posiekaną zieloną pietruszkę. Kapustę podawaj na pajdach chleba z dodatkiem orzechów piniowych. 

                                                                                Kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

                                                                                Składniki na kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

                                                                                • 2,5 l wywaru z jarzyn
                                                                                  • włoszczyzna: marchewka, kawałek selera, pietruszka miała i por
                                                                                    • 1 cebula
                                                                                      • 3 liście laurowe
                                                                                        • 3 ziela angielskie
                                                                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                                                            • 10 suszonych pomidorów
                                                                                              • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                                • ½ kapusty białej
                                                                                                  • 10 suszonych grzybów
                                                                                                    • 4 ziemniaki obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
                                                                                                      • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
                                                                                                        • 1 łyżeczka papryki wędzonej

                                                                                                          Jak przygotować kapuśniak z białej kapusty z grzybami i suszonymi pomidorami

                                                                                                          Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle w garnku. Dodaj włoszczyznę startą na tarce o grubuch oczkach oraz pora pokrojonego w plastry. Dopraw papryką wędzoną. Dodaj grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej wywarem i gotuj 15 minut.

                                                                                                          Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj suszone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj zieloną pietruszkę.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana