Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - przepis Grzegorza Zwieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN, sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką
Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - przepis Grzegorza Zwieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
Jak co roku stajemy przed trudnym wyborem - jaka sałatka na Wielkanoc będzie odpowiednia? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić wiosenną sałatkę z pieczarkami, ziemniakami i papryką?

Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
    • 1 średniej wielkości por
      • 2 czerwone papryki
        • 300 g pieczarek
          • 50ml białego wina wytrawnego
            • 2 łyżki masła

              Sos:

              • 150 g jogurtu naturalnego
                • 150 g majonezu
                  • 1 łyżeczka musztardy dijon
                    • 1 łyżka soku z cytryny
                      • szczypta cukru
                        • 3 pęczki świeżego szczypiorku
                          • sól i pieprz do smaku

                            Wiosenna sałatka z pieczarkami, ziemniakami i papryką - sposób przygotowania

                            • Umyte ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Jak tylko wystygną obieramy i kroimy w kosteczkę.
                              • Pora kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę i pieczarki w plasterki. W dobrze rozgrzanym garnku z grubym dnem, obsmażamy chwilę pieczarki i pora, a następnie dolewamy 50ml białego wina i gotujemy, aż płyn całkowicie odparuje. Solimy i pieprzymy.
                                • Sos: w miseczce mieszamy jogurt, majonez i sok z cytryny. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz.
                                  • Wszystkie pokrojowe składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
                                    • Szczypiorek myjemy i osuszamy. Układamy na brzegi do przezroczystej miski. Delikatnie wlewamy sałatkę.

                                      Zobacz także:

                                      1. Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
                                        1. Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
                                          1. Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy

                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana