Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.

Wielkanocne ciasto z jajkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 7 jajek,
  • 100 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 3 marchewki (fioletowa, żółta i pomarańczowa),
  • garść grubego szczypiorku,
  • 120 g fety,
  • sól i pieprz do smaku.

Wielkanocne ciasto z jajkami - sposób przygotowania

  1. Formę z otworem pośrodku smarujemy dobrze masłem.
  2. Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy marchewki, dodajemy 3 łyżki wody.
  4. Następnie dusimy je pod przykryciem około 10 minut.
  5. W osobnej miseczce ubijamy trzy jajka, mleko i miękkie masło.
  6. Po chwili dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, wystudzoną marchewkę, posiekany szczypiorek i pokruszony fetę.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy.
  9. Na wierzchu układamy pozostałe dobrze umyte surowe jajka.
  10. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości