Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
- Źródło:
- Grzegorz Zawierucha
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.
Wielkanocne ciasto z jajkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 7 jajek,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- 3 marchewki (fioletowa, żółta i pomarańczowa),
- garść grubego szczypiorku,
- 120 g fety,
- sól i pieprz do smaku.
Wielkanocne ciasto z jajkami - sposób przygotowania
- 1Formę z otworem pośrodku smarujemy dobrze masłem.
- 2Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- 3Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy marchewki, dodajemy 3 łyżki wody.
- 4Następnie dusimy je pod przykryciem około 10 minut.
- 5W osobnej miseczce ubijamy trzy jajka, mleko i miękkie masło.
- 6Po chwili dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, wystudzoną marchewkę, posiekany szczypiorek i pokruszony fetę.
- 7Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- 8Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy.
- 9Na wierzchu układamy pozostałe dobrze umyte surowe jajka.
- 10Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości