Wielkanocne ciasto z jajkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 7 jajek,
- 100 g masła,
- 100 ml mleka,
- 3 marchewki (fioletowa, żółta i pomarańczowa),
- garść grubego szczypiorku,
- 120 g fety,
- sól i pieprz do smaku.
Wielkanocne ciasto z jajkami - sposób przygotowania
- Formę z otworem pośrodku smarujemy dobrze masłem.
- Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
- Na patelni z dodatkiem masła obsmażamy marchewki, dodajemy 3 łyżki wody.
- Następnie dusimy je pod przykryciem około 10 minut.
- W osobnej miseczce ubijamy trzy jajka, mleko i miękkie masło.
- Po chwili dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, wystudzoną marchewkę, posiekany szczypiorek i pokruszony fetę.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Delikatnie mieszamy i przelewamy do formy.
- Na wierzchu układamy pozostałe dobrze umyte surowe jajka.
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także:
- Kiedy wysiać owies na Wielkanoc? Czy można go jeść?
- Keks na Wielkanoc – jak go przygotować? Przepisy, które warto poznać
- Chleb do święconki - prosty przepis
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: