Tort ricotta - przepis krok po kroku
Składniki:
- biszkopty gotowe - 2,
- ricotta - 700 g,
- cukier puder - 150 g,
- pistacje - 50 g,
- migdały - 50 g,
- cukier - 150 g,
- woda - 150 g,
- pomarańcza,
- likier pomarańczowy albo amaretto.
Jak przygotować tort ricotta
- Przygotowanie sycylijskiego ciasta ricotta rozpoczyna się dzień wcześniej - od obróbki kremu.
- Weź ricottę, włóż do durszlaka i pozostaw na co najmniej 12 godzin, aby uwolnić nadmiar wody. Następnie przelej do miski, rozgnieć widelcem i wymieszaj z cukrem; dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Weź sitko i za pomocą szpatułki przesiej ricottę, aby była gładka i aksamitna, a następnie odstaw na kolejną godzinę.
- Zajmijmy się biszkoptem. Wbij jajka do dzbanka miksera planetarnego, dodaj cukier i po zamontowaniu haka do trzepaczki uruchom maszynę na 15 minut; ubij jajka, aby były bardziej puszyste.
- W tym czasie przesiej obie mąki co najmniej dwa razy, wymieszaj je razem, również z dodatkiem drożdży i wanilii. Gdy jajka zostaną ubite, dodaj proszek i startą skórkę z cytryny. Ugniataj, aż mieszanina pokryje całą mąkę.
- Włącz piekarnik i rozgrzej do 175 stopni. Nieprzywierającą patelnię o średnicy 26 cm posmarować mąką i wlać masę, wyrównując ją szpatułką. Posyp powierzchnię brązowym cukrem, aby ciasto nie puchło zbyt mocno.
- Biszkopt pieczemy przez 30-35 minut. W każdym razie zawsze sprawdzaj gotowanie na oczach i przetestuj wykałaczką. Ostudź i dopiero w tym momencie wyjmij z patelni.
- Weź 1/3 ricotty, dodaj czekoladowe guziki i wymieszaj. To ten, który będzie używany do wypełnienia wewnętrznego. Pozostała część ricotty posłuży na powierzchnię i obrzeże. Włóż z powrotem do lodówki.
- Postaw rondelek na ogniu z połową szklanki wody, łyżką cukru i lekko ostudź. Jak tylko się rozpuści, zdejmij z ognia i wymieszaj z 3 łyżkami maraschino. Jeśli chcesz bardziej intensywnego smaku alkoholowego, zwiększ ilość likieru.
- Biszkopt przekroić na pół i pędzelkiem namoczyć równomiernie obie połówki na mokro.
- Rozłóż część ricotty za pomocą guzików, rozprowadzając ją na spodzie biszkoptu i wyrównując szpatułką. Przykryj drugą połową biszkoptu i dokończ rozprowadzanie kremu (tego bez czekoladowych guzików) pokrywając powierzchnię i cały brzeg.
- Udekoruj ciasto ricotta, delikatnie rozprowadzając posiekane migdały, starając się, aby przylegało wzdłuż całej krawędzi. W ten sam sposób posyp posiekane pistacje na górnej krawędzi ciasta. Połóż kandyzowane owoce na środku ciasta według uznania, na przemian z kępkami śmietany lub według innych wybranych wzorów. W komplecie z garścią płatków czekoladowych. Odstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj. PS: pamiętaj, że kolejnego dnia jest jeszcze lepszy.
Zobacz także:
- 10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić. Zobacz nagranie
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
Źródło: Stefano Terrazzino
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: