Klasyczny budyń - przepis Damiana Kordasa

Damian Kordas
Damian Kordas
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Budyń to tak pyszny i uniwersalny deser, że doczekał się swojego święta. 31 marca obchodzony jest Światowy Dzień Budyniu. Z tej okazji budyniowymi przepisami podzielił się Damian Kordas. Jak zrobić klasyczny budyń? Sprawdź przepis.

Klasyczny budyń - przepis

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny
  • truskawki
  • borówki amerykańskie
  • orzechy włoskie

Klasyczny budyń - sposób przygotowania

  1. 1 szklankę mleka połącz z cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz żółtkami.
  2. Pozostałą część mleka zagotuj, a gdy to nastąpi, zmniejsz ogień i wlej pozostałe, przygotowane wcześniej składniki.
  3. Gotuj budyń przez około minutę cały czas mieszając. Na koniec przelej go do pojemniczków w których chcesz go podawać, dodaj ulubione owoce i/ orzechy

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości