Klasyczny budyń - przepis
- 2 szklanki mleka
 - 1 łyżka masła
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
 - 2 łyżki cukru pudru
 - maliny
 - truskawki
 - borówki amerykańskie
 - orzechy włoskie
 
Klasyczny budyń - sposób przygotowania
- 1 szklankę mleka połącz z cukrem, skrobią ziemniaczaną oraz żółtkami.
 - Pozostałą część mleka zagotuj, a gdy to nastąpi, zmniejsz ogień i wlej pozostałe, przygotowane wcześniej składniki.
 - Gotuj budyń przez około minutę cały czas mieszając. Na koniec przelej go do pojemniczków w których chcesz go podawać, dodaj ulubione owoce i/ orzechy
 
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
 - Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
 - Smażony budyń? Ten deser podbija świat
 
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: