Ciasto biedaczek - prosty przepis na pyszny deser

Ciasto biedaczek
Ciasto biedaczek
Źródło: Jupiterimages/Getty Images
Ciasto biedaczek swoją sugerującą jakieś braki nazwę zawdzięcza przede wszystkim wyjątkowo niepozornemu wyglądowi. W smaku jednak jest wyśmienite. To doskonałe połączenie kwaśnej cytryny, lekkiego, kremowego budyniu i słodkiej czekolady. Jak zrobić ciasto biedaczek? Sprawdź nasz przepis.

Ciasto biedaczek - składniki

Składniki na ciasto cytrynowe:

  • 340 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 190 ml oleju
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1,5 cytryny

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 120 g mąki
  • 100 g masła

Składniki na polewę czekoladową:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru pudru

Ciasto biedaczek - sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto cytrynowe: tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
  3. Następnie cienkim strumieniem wlać do jajek olej i cały czas miksować, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
  5. Ponownie wymieszać, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa.
  6. Ciasto przelać do tortownicy i wyrównać.
  7. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
  8. Wyjąć ciasto z formy i odstawić do wystygnięcia.
  9. Przygotować krem budyniowy.
  10. Mleko podgrzać w rondelku, pozostawiając na później ok. 100 ml.
  11. W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz resztą mleka.
  12. Gdy mleko zacznie się gotować, dodać do niego przygotowaną masę jajeczną.
  13. Całość gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek.
  14. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  15. W osobnej misce utrzeć miękkie masło na puch, następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
  16. Cały czas miksować, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  17. Ciasto cytrynowe przekroić na dwa blaty.
  18. Jeden z nich wyłożyć na dno tortownicy, a na nim rozsmarować krem budyniowy. Przykryć go drugim blatem.
  19. Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać, aby się dobrze połączyły.
  20. Tak powstałą polewę wylać na wierzch ciasta.
  21. Ciasto biedaczek będzie gotowe do jedzenie po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości