Ciasto biedaczek - składniki
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 340 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 190 ml oleju
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1,5 cytryny
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 120 g mąki
- 100 g masła
Składniki na polewę czekoladową:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru pudru
Ciasto biedaczek - sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto cytrynowe: tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- W dużej misce utrzeć jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa.
- Następnie cienkim strumieniem wlać do jajek olej i cały czas miksować, aby składniki dobrze się połączyły.
- Do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.
- Ponownie wymieszać, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa.
- Ciasto przelać do tortownicy i wyrównać.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć ciasto z formy i odstawić do wystygnięcia.
- Przygotować krem budyniowy.
- Mleko podgrzać w rondelku, pozostawiając na później ok. 100 ml.
- W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz resztą mleka.
- Gdy mleko zacznie się gotować, dodać do niego przygotowaną masę jajeczną.
- Całość gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek.
- Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- W osobnej misce utrzeć miękkie masło na puch, następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
- Cały czas miksować, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Ciasto cytrynowe przekroić na dwa blaty.
- Jeden z nich wyłożyć na dno tortownicy, a na nim rozsmarować krem budyniowy. Przykryć go drugim blatem.
- Wszystkie składniki na polewę podgrzać w rondelku i dokładnie wymieszać, aby się dobrze połączyły.
- Tak powstałą polewę wylać na wierzch ciasta.
- Ciasto biedaczek będzie gotowe do jedzenie po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.
Zobacz także:
- Ciasto z blendera - błyskawiczny przepis na pyszny deser
- Przepis na ciasto "słodka teściowa"
- Ciasto rurociąg
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: smaker.pl
Źródło zdjęcia głównego: Jupiterimages/Getty Images
podziel się: