Brownie z patelni - przepis krok po kroku
Składniki:
- jajko kurze - 1,
 - jogurt skyr - 100 g,
 - mąka - 40 g,
 - mleko - 50 ml,
 - proszek do pieczenia - 5 g,
 - kakao - 15g,
 - cukier - 25 g,
 - olej - 10 g,
 - opcjonalnie: świeże owoce lub frużelina do ozdoby.
 
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki 
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi 
Czym zastąpić kawę? 
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche produkty wymieszać ze sobą.
 - Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tak, aby powstała lejąca się masa.
 - Na koniec dodać skyr i dokładnie wymieszać.
 - Na patelni rozgrzać olej i wylać ciasto, tak samo, jak się smaży naleśniki. Może wyjść kilka placków, w zależności od wielkości patelni.
 - Gotowe ciasto polewać ulubioną polewą, frużeliną lub posypać owocami.
 
Ciasta z patelni w piekarniku
Ciasta z patelni można również przygotować w piekarniku. W takim wypadku konieczne jest posiadanie odpowiedniej patelni lub naczynia - które może być włożone całe do piekarnika. Takie ciasto będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się - zupełnie, jak przygotowywane tradycyjnymi metodami.
Do tak przygotowanego ciasta można dodawać swoje dodatki, niezależnie czy piecze się je w piekarniku, czy na patelni. Olej można zmienić na masło, a owoce wrzucić od razu do ciasta, aby zmiękły i wtopiły się w całość.
Zobacz także:
- Czekoladowe brownie – przepis na wykonanie w kilku odsłonach
 - Brownie z garam masalą. Prosty przepis na rozgrzewający deser
 - Klasyczne ciasteczka brownie i ciasto brownie z fasoli – przepisy na czekoladowe pyszności
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Fit Przepisy od Baletnicy
Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty images
podziel się: