Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Ciasto brownie na patelni
Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
Źródło: Cavan Images/Getty images
Proste ciasta z patelni to idealny sposób, na przygotowanie słodkiego podwieczorku w kilka minut. To też przepisy, które podbijają serca użytkowników TikToka. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, ani specjalnych form. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto brownie z patelni.

Brownie z patelni - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajko kurze - 1,
  • jogurt skyr - 100 g,
  • mąka - 40 g,
  • mleko - 50 ml,
  • proszek do pieczenia - 5 g,
  • kakao - 15g,
  • cukier - 25 g,
  • olej - 10 g,
  • opcjonalnie: świeże owoce lub frużelina do ozdoby.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche produkty wymieszać ze sobą.
  2. Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tak, aby powstała lejąca się masa.
  3. Na koniec dodać skyr i dokładnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wylać ciasto, tak samo, jak się smaży naleśniki. Może wyjść kilka placków, w zależności od wielkości patelni.
  5. Gotowe ciasto polewać ulubioną polewą, frużeliną lub posypać owocami.

Ciasta z patelni w piekarniku

Ciasta z patelni można również przygotować w piekarniku. W takim wypadku konieczne jest posiadanie odpowiedniej patelni lub naczynia - które może być włożone całe do piekarnika. Takie ciasto będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się - zupełnie, jak przygotowywane tradycyjnymi metodami. 

Do tak przygotowanego ciasta można dodawać swoje dodatki, niezależnie czy piecze się je w piekarniku, czy na patelni. Olej można zmienić na masło, a owoce wrzucić od razu do ciasta, aby zmiękły i wtopiły się w całość.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości