Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Ciasto brownie na patelni
Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
Źródło: Cavan Images/Getty images
Proste ciasta z patelni to idealny sposób, na przygotowanie słodkiego podwieczorku w kilka minut. To też przepisy, które podbijają serca użytkowników TikToka. Nie potrzeba do nich dużej ilości składników, ani specjalnych form. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciasto brownie z patelni.

Brownie z patelni - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jajko kurze - 1,
    • jogurt skyr - 100 g,
      • mąka - 40 g,
        • mleko - 50 ml,
          • proszek do pieczenia - 5 g,
            • kakao - 15g,
              • cukier - 25 g,
                • olej - 10 g,
                  • opcjonalnie: świeże owoce lub frużelina do ozdoby.

                    Wszystko o kawie

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                    Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                    Kawa na jesienne poranki
                    Kawa na jesienne poranki
                    Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                    Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                    Dzień dobry i smacznej kawusi
                    Dzień dobry i smacznej kawusi
                    Czym zastąpić kawę?
                    Czym zastąpić kawę?

                    Sposób przygotowania:

                    1. Wszystkie suche produkty wymieszać ze sobą.
                      1. Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tak, aby powstała lejąca się masa.
                        1. Na koniec dodać skyr i dokładnie wymieszać.
                          1. Na patelni rozgrzać olej i wylać ciasto, tak samo, jak się smaży naleśniki. Może wyjść kilka placków, w zależności od wielkości patelni.
                            1. Gotowe ciasto polewać ulubioną polewą, frużeliną lub posypać owocami.

                              Ciasta z patelni w piekarniku

                              Ciasta z patelni można również przygotować w piekarniku. W takim wypadku konieczne jest posiadanie odpowiedniej patelni lub naczynia - które może być włożone całe do piekarnika. Takie ciasto będzie potrzebowało więcej czasu na upieczenie się - zupełnie, jak przygotowywane tradycyjnymi metodami. 

                              Do tak przygotowanego ciasta można dodawać swoje dodatki, niezależnie czy piecze się je w piekarniku, czy na patelni. Olej można zmienić na masło, a owoce wrzucić od razu do ciasta, aby zmiękły i wtopiły się w całość.

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Fit Przepisy od Baletnicy

                              Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana