Smażony budyń prosto z Hiszpanii
Budyń dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Jedni byli fanami waniliowego, drudzy z chęcią pałaszowali czekoladowy. Sęk w tym, że mamy lub babcie gotowały go w rondelku, po czym wlewały do miseczek. Natomiast w Hiszpanii budyń się smaży. Choć dla niektórych brzmi to dziwnie, a może i kontrowersyjnie, w tamtejszej kuchni to bardzo popularny smakołyk. I co więcej, zdobył on uznanie w różnych zakątkach świata.
Zobacz wideo: Przepisy Darii Ładochy
Przepisy Darii Ładochy
Oryginalnie deser ten znany jest pod nazwą "leche frita", co oznacza po prostu smażone mleko. Podaje się go z cukrową glazurą, cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem lub owocowymi sosami. Podpowiadamy, jak przygotować tę słodką pyszność.
Smażony budyń - przepis
Składniki na smażony budyń:
- 3 szklanki tłustego mleka,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- olej lub masło do smażenia.
Zobacz wideo: To, co misie lubią najbardziej
Jak przygotować smażony budyń:
Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy jedną szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i pozostałe mleko. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż masa nabierze budyniowej konsystencji. Pamiętajmy, by mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliło.
Później gorący budyń przelewamy do blaszki do pieczenia. Czekamy, aż ostygnie i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Masę kroimy w kostki, panierujemy w jajku i bułce tartej, po czym smażmy w głębokim tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem, sproszkowanym cynamonem i voilà! Deser, który podbija świat gotowy!
Zobacz też:
- Praliny z daktyli - przepis idealny na walentynki i nie tylko
- Ciasto marchewkowe oraz sznycle, żelki i curry z marchwi według przepisów Piotra Kucharskiego
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: copysznego.pl/stylzycia.radiozet.pl
Źródło zdjęcia głównego: ALLEKO/Getty Images