Galicja na talerzu. Dania idealne na jesień według przepisów Adriana Stojewskiego

Adrian Stojewski
Adrian Stojewski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia Hiszpańska jest sezonowa. Jesienią staje się bardziej treściwa. Najlepsze przepisy na tę porę roku znaleźć można w Galicji, skąd inspirację czerpał Adrian Stojewski. Musicie wypróbować jego przepisy z kasztanami i grzybami w roli głównej.

Przepis na pieczone kasztany (Castañas asadas)

Składniki na pieczone kasztany:

  • 600 g kasztanów jadalnych
    • sól

      Jak przygotować pieczone kasztany?

      1. Kasztany umyj, osusz i przetnij nożem skórkę w jednej linii.
        1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
          1. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i wyłóż kasztany.
            1. Piecz przez około 20-25 minut, dopraw solą i podawaj gorące (dzięki czemu łatwiej będzie je obrać).

              Przepis na Setas al ajillo

              Składniki na Setas al ajillo:

              • 500 g świeżych grzybów (boczniaki, kurki, opieńki)
                • 4 ząbki czosnku
                  • 1 papryczka chili
                    • 30 ml białego wytrawnego wina
                      • kilka łodyg świeżej natki pietruszki
                        • oliwa z oliwek extra virgen (do smażenia)
                          • sól (najlepiej w płatkach)

                            Jak przygotować Setas al ajillo?

                            1. Umyj grzyby pod zimną wodą i osusz je papierowym ręcznikiem. Większe grzyby pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, a mniejsze pozostaw.
                              1. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej. Na rozgrzanej oliwie smaż grzyby, aż się zezłocą z każdej strony. Wyłóż je na ręcznik papierowy.
                                1. Obierz ząbki czosnku, pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyść z nasion i pokrój w plasterki.
                                  1. Czosnek i papryczkę wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek (najlepiej wykorzystać oliwę po grzybach). Gdy czosnek zacznie się zezłacać wrzuć grzyby z powrotem na patelnię.
                                    1. Wlej białe wino i duś przez kilka minut, aż alkohol wyparuje, a następnie serwuj na ciepło!

                                      Przepis na Empanada gallega

                                      Składniki na Empanada gallega:

                                      Na masę:

                                      • 500 gram mąki pszennej
                                        • 30 gram świeżych drożdży
                                          • 1 jajko
                                            • 1 łyżeczka soli

                                              Na farsz:

                                              • 2 cebule
                                                • 1 zielona papryka
                                                  • 1 czerwona papryka
                                                    • 300 g tuńczyka w puszce
                                                      • 250 g dojrzałych pomidorów
                                                        • 1 łyżka wędzonej papryki
                                                          • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
                                                            • 2 ugotowane jaja
                                                              • sól
                                                                Jak przygotować Empanada gallega?

                                                                Farsz

                                                                1. Obierz i oczyść paprykę i cebulę. Oba warzywa pokrój w 1-cm kostkę.
                                                                  1. Na 100 ml oliwy z oliwek podsmaż cebulę i paprykę, dodaj starte pomidory i suszoną paprykę wędzoną.
                                                                    1. Smaż do uzyskania gęstego sosu, po czym dodaj odcedzonego tuńczyka i gotuj przez kolejne kilka minut.
                                                                      1. Farsz przełóż do miski i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi jajami. Pozostałą po smażeniu oliwę z oliwek odstaw do późniejszego wykorzystania.

                                                                        Ciasto

                                                                        1. Mąkę wsyp do dużej miski i ułóż w kształcie wulkanu. Rozpuść drożdże z solą w 300 ml ciepłej wody i umieść je na jego środku. Wymieszaj ciasto i ugniataj do momentu uzyskania jednolitej masy.
                                                                          1. Do ciasta dodaj pozostawioną oliwę z oliwek i wyrabiaj przez kolejne kilka minut, aż ciasto nie będzie przyklejać się do palców.
                                                                            1. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw na 1 godzinę, aby odpoczęło pod wilgotną ściereczką.
                                                                              1. Przekrój ciasto na pół i uformuj 2 kulki. Rozwałkuj je na dwa prostokąty, jeden większy od drugiego.
                                                                                1. Ułóż większy prostokąt na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż farsz pozostawiając wolne krawędzie. Zakryj mniejszym ciastem farsz i zamknij brzegi, składając je do wewnątrz.
                                                                                  1. Wytnij nadmiar ciasta i uformuj z niego dwa płaskie paski. Umieść je na empanadzie, aby ją udekorować.
                                                                                    1. Posmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i zrób małe dziurki, nakłuwając je wykałaczką.
                                                                                      1. Piecz empanadę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

                                                                                        Przepis na Cocido Gallego

                                                                                        Składniki na Cocido Gallego:

                                                                                        • 250 gr suszonej białej fasoli, namoczonej przez noc
                                                                                          • 500 g wołowiny na gulasz, w jednym kawałku
                                                                                            • 500 g mięsa z udek kurczaka
                                                                                              • 250 g boczku wędzonego
                                                                                                • 2-3 pętka chorizo
                                                                                                  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych na kawałki
                                                                                                    • duża cebula, posiekana
                                                                                                      • 3 ząbki czosnku, posiekane
                                                                                                        • mała kapusta, posiekana
                                                                                                          • 200 g jarmużu
                                                                                                            • 1 łyżeczka suszonej papryki wędzonej
                                                                                                              • 2 liście laurowe

                                                                                                                Jak przygotować Cocido Gallego?

                                                                                                                1. W garnku smażymy na oliwie z oliwek posiekaną cebulę i czosnek.
                                                                                                                  1. Dodajemy 1- centymetrowe plastry chorizo i 3-4 centymetrowe kawałki boczku i wołowiny.
                                                                                                                    1. Wrzucamy odsączoną fasolę przyprawiając ją łyżką papryki słodkiej wędzonej i liśćmi laurowymi.
                                                                                                                      1. Zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki na kilka centymetrów ponad ich poziom.
                                                                                                                        1. Dodajemy obrane i pokrojone w 2-3 centymetrowe kostki ziemniaków, posiekaną kapustę i jarmuż.
                                                                                                                          1. Serwujemy na gorąco.

                                                                                                                            Przepis na Tarta de Santiago

                                                                                                                            Składniki na Tarta de Santiago:

                                                                                                                            • 350 g migdałów
                                                                                                                              • 100 g mąki pszennej (Można pominąć dodatek mąki)
                                                                                                                                • 200 g miękkiego masła
                                                                                                                                  • 350 g cukru
                                                                                                                                    • 5 jaj
                                                                                                                                      • 1 cytryna
                                                                                                                                        • szczypta soli
                                                                                                                                          • cukier puder do podania
                                                                                                                                            • wydrukowany i wycięty krzyż św. Jakuba

                                                                                                                                              Jak przygotować Tarta de Santiago?

                                                                                                                                              1. Miksujemy przez kilka minut masło z cukrem na jednolitą i puszystą masę, do której dodajemy powoli jajka.
                                                                                                                                                1. 250 g migdałów mocno blendujemy na mąkę a 100 g migdałów kroimy na małe kawałki blanszujemy.
                                                                                                                                                  1. Dalej miksując dodajemy mąkę pszenną, mąkę z migdałów, ostygnięte zblanszowane migdały, szczyptę soli i startą skórką z cytryny.
                                                                                                                                                    1. Tortownicę smarujemy oliwą z oliwek / masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. (o średnicy około 24-30 cm).
                                                                                                                                                      1. Pieczemy przez 1 h w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
                                                                                                                                                        1. Gdy ciasto ostygnie kładziemy wycięty krzyż świętego Jakuba i posypujemy cukrem pudrem.

                                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                                          Autor: Michalina Kobla

                                                                                                                                                          Źródło: Adrian Stojewski

                                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana