Zupa krem z kasztanów jadalnych, która zachwyci każdego. Sprawdź, jak smakuje jesień

Zupa z kasztanów
Zupa krem z kasztanów jadalnych, która zachwyci każdego. Sprawdź, jak smakuje jesień
Źródło: margouillatphotos/Getty Images
Kasztany jadalne to przysmak jakich mało. Można jeść je pieczone, a można zrobić z nich pyszną zupę krem. Czy kasztany polskie mogą być zamiennikiem w takiej zupie? Czym różnią się kasztany jadalne od innych? Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak poprawnie przygotować to danie.

Jadalne kasztany, czyli egzotyczna przekąska

W Polsce kasztany jadalne wciąż stanowią rarytas i raczej "egzotyczną" przekąskę, aniżeli regularny składnik dań. Jednak w pasie śródziemnomorskim - od Portugalii do Turcji stanowiły one podstawę diety jesienno-zimowej. Do XVI wieku można było mówić wręcz o kulturach kasztanowych, gdzie ten składnik był kluczowy w wyżywieniu. Owoce buka stanowiły bowiem substytut zbóż, zwłaszcza w górskich i niegościnnych rejonach, gdzie ciężko było uprawiać rolę. 

Jesień

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień

Zupa kasztanowa znana jest już od lat, można ją robić z różnymi dodatkami. Przykładowo, w Anglii popularna jest z dynią i grzybami. Sprawdź, jak prostu przygotować niesamowitą zupę krem z jadalnych kasztanów.

Zupa krem z kasztanów jadalnych - przepis krok po kroku

Składniki:

  • kasztany jadalne - 500 g,
    • bulion warzywny - 500 ml,
      • mleko roślinne, najlepiej kokosowe - 250 ml,
        • ziemniaki - 100 g,
          • cebula 100 g,
            • olej roślinny - 30 ml,
              • sól,
                • pieprz,
                  • liście laurowe,
                    • gałka muszkatołowa.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Kasztany należy oczyścić, każdy naciąć na krzyż z płaskiej strony. Tak przygotowane układać w dużym rondlu z grubym dnem.
                        1. Wodę zagotować i zalać kasztany. Gotować około 15 minut, aż skórka zacznie odchodzić.
                          1. Po tym czasie odlać je, ostudzić i wysuszyć. Kilka obranych kasztanów zostawić do ozdoby. Wszystkie pozostałe obrać z łupin i posiekać.
                            1. W garnku z powłoką nieprzywierającą rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.
                              1. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć przez około 10 minut.
                                1. Dodać mleko kokosowe i podsmażać dalej przez kolejne 5 minut.
                                  1. Po tym czasie zalać bulionem i dodać przyprawy, gotować aż ziemniaki zmiękną.
                                    1. Do wywaru dodać posiekane kasztany i gotować 30 minut.
                                      1. Zupę przelać i zmiksować. Można podawać na ciepło ozdobioną kasztanami pieczonymi lub gotowanymi.

                                        Smacznego!

                                        Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?

                                        Czy kasztany mają moc?
                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło zdjęcia głównego: margouillatphotos/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana