Wyhoduj sobie drzewo. Z Łukaszem Skopem to bardzo proste

''Wyhoduj sobie drzewo''
Październik to doskonały moment, aby posadzić swoje pierwsze drzewo, nawet w doniczce, na balkonie. Potrzebne nasiona można znaleźć w parku, lesie oraz supermarkecie.

Własny klon

Nasiona pozyskuje się z klonowych nosków, które po dojrzeniu przybierają brązowy kolor i spadają na ziemię.

Najpierw musimy usunąć śmigiełko, rozdzielając je na połowę i wyciągnąć ze środka płaskie nasiono

- powiedział Łukasz Skop.

Do wysiania klonu będziemy potrzebowali doniczkę z otworem odpływowym, który należy zatkać kamieniem. Na dno wysypujemy warstwę keramzytu, który będzie służył jako drenaż. Następnie dodajemy ziemię, najlepiej uniwersalną. Teraz czas na sianie.

Nasiona klonu trzeba wkładać do ziemi pionowo, na głębokość ok. 1 cm

- wyjaśnił ogrodnik.

Po wykonaniu tej czynności doniczkę należy przenieść na balkon i trzymać ją tam całą zimę. Pierwsze kiełki pokażą się na wiosnę.

Własny kasztanowiec

Kasztany zachowują zdolność kiełkowania tylko przez pół roku. Należy je do tego odpowiednio przygotować:

Bierzemy plastikowy, szczelny pojemniczek, do którego wkładamy warstwę ligniny. Lignina musi być mokra, dlatego zwilżamy ją wodą. Na mokrą ligninę układamy nasiona kasztanowca. Tak przygotowane zamykamy szczelnie w pudełku i wkładamy do lodówki

- powiedział Łukasz Skop.

Kiedy w marcu lub kwietniu pojawią się pierwsze kiełki, sadzonki będzie można przenieść do ziemi.

W domowym zaciszu możemy też wysiewać nasiona dębów oraz owoców tropikalnych, takich jak mango albo awokado. Jak to zrobić? Na to pytanie znajdziecie odpowiedź w naszym materiale.

>>> Zobacz także:

Jak przygotować ogród na zimę? Zobacz, które warzywa warto teraz zasiać

Choroby i szkodniki drzew iglastych – objawy i leczenie

Co z tego wyrośnie? Sposoby na jesienne rozmnażanie roślin

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana