Co warto wiedzieć o hiszpańskiej kuchni?
Mało kto wie, że menu tamtego regionu Europy jest bardzo zróżnicowane. - To właśnie chciałem pokazać. Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana i będzie się zmieniała w zależności od tego, gdzie akurat jesteśmy - mówił w Dzień Dobry TVN Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny, bloger, autor książki "Hiszpania do zjedzenia".
Dziennikarz wyznał, że stara się dobrze przygotować do każdej podróży. Poznaje nie tylko zwyczaje danego regionu, ale także jego kuchnię. - Wiem, czego powinienem się spodziewać, czego szukać. Zdarzają się jednak sytuacje, które mnie zaskakują. Jeśli są fascynujące, to w nie wchodzę - dodał.
Które regiony Hiszpanii warto odwiedzić?
Bartek Kieżun przyznał w rozmowie z Dorotą Wellman i Marcinem Prokopem, że największe wrażenie zrobiła na nim kuchnia serwowana w Asturii. - Jest ona oparta głównie na jabłkach. Wypiekają tam fantastyczną szarlotkę, robią też cudowny cydr - mówił dziennikarz. Jego zdaniem na uwagę zasługuje również kuchnia Galicji, gdzie królują owoce morza.
Warto dodać, że hiszpańska kuchnia stawia przede wszystkim na prostotę. - Najważniejsze są jakość produktu i smak. Hiszpanie potrafią z kilku rzeczy wyczarować coś naprawdę wspaniałego i bardzo smacznego - mówił dziennikarz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Jak wygląda dieta skoczków narciarskich? "W sporcie na tym poziomie nie ma przypadków na talerzu"
- Czy makaron tuczy? Dietetyk obala popularny mit
- Tyję, bo jestem coraz starsza? Wyniki badań obalają największy mit
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN