Zobacz też: Paella z kurczakiem i warzywami – zdradzamy tajniki przygotowania tej hiszpańskiej potrawy >>>
Za sprawą naszego poradnika będziecie mogli na chwilę przenieść się na Półwysep Iberyjski. Zdobędziecie teoretyczną wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej oraz dowiecie się, z jakich regionów Hiszpanii wywodzą się niektóre dania. Poznacie również przepis na hiszpańską paellę, którą będziecie mogli przygotować w domowym zaciszu. Zapraszamy!
Kuchnia hiszpańska, czyli tygiel wielu kultur
Hiszpańskie dania są bardzo aromatyczne, pełne warzyw, owoców, ryb i owoców morza. Posiłki urozmaicone są dodatkowo przyprawami i ziołami. Niezależnie od regionu Hiszpanii prym wiedzie oliwa z oliwek. Popularne są tu także sery, suszone szynki i kiełbasy oraz wina. Na obecny kształt kuchni hiszpańskiej miały wpływ: kultura arabska, angielska, francuska i meksykańska. Specyfika kuchni hiszpańskiej zależy jednak od danego regionu i jego tradycji – nie ma tu ujednoliconego sposobu przyrządzania dań hiszpańskich . Wyróżniamy zatem kuchnię północnej Hiszpanii ( potrawy hiszpańskie bazujące na rybach i owocach morza, sery, szynki, kiełbasy, owoce i warzywa – ziemniaki, kapusta, kukurydza), wschodniej Hiszpanii (ryby, ślimaki, oliwki, ryż, migdały, szafran, papryka, pomidory, dania słodko-ostre; częsta potrawa to hiszpańska paella ), południowej Hiszpanii (ryż, gulasze mięsne, sardynki oraz kalmary, hiszpańskie tapas , dużo warzyw i owoców – cytryny, winogrona, pomarańcze, oliwki), środkowej Hiszpanii (dania mięsne – dziczyzna, kuropatwy, bażanty, króliki, wieprzowina, jagnięcina), Balearów (dania słodkie, pikantne, z dodatkiem suszonych owoców, wieprzowina, zupy, potrawy z warzyw, ryby, owoce morza), Wysp Kanaryjskich (ryby i owoce morza, kukurydza, banany, ziemniaki w mundurkach, słodki krem z migdałów).
Zobacz też: Kiełbasa chorizo – przepisy. Do czego chorizo pasuje najlepiej? >>>
Hiszpańską kuchnię wyróżnia także specyficzne podejście do kultury jadania posiłków. Hiszpanie bardzo chętnie biesiadują z najbliższymi do późnych godzin nocnych. Uwielbiają korzystać z licznych w tym kraju knajp i restauracji. Równie ważne są dla nich pory jadania posiłków. Za dnia, gdy jest zbyt ciepło, by jeść, Hiszpanie oddają się wypoczynkowi, czyli sjeście. Natomiast kolacje jadają o bardzo późnych porach.
Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy
Gdy udamy się do hiszpańskiej restauracji lub do sklepiku w Hiszpanii, możemy być pewni, że wśród dań i przekąsek znajdą się m.in.:
- churros – czyli paluchy wykonane z ciasta parzonego, smażone w głębokim oleju,
- crema catalana – deser wywodzący się z Katalonii. Jego bazę stanowią mleko, żółtka, cytryny, cynamon i mąka kukurydziana,
- paella – tradycyjna, kojarzona z Hiszpanią potrawa jednogarnkowa, głównie na bazie ryżu i szafranu, często podawana z owocami morza,
- gazpacho – tradycyjna zupa hiszpańska , chłodnik składający się z pomidorów i papryki,
- tortilla española lub tortilla de patatas – placek przypominający omlet, składa się zazwyczaj z jajek i ziemniaków,
- fabada – jednogarnkowe hiszpańskie danie, którego głównymi składnikami są fasola oraz chorizo, kaszanka i boczek,
- gambas a la plancha – grillowane krewetki,
- turrón – baton nugatowy składający się z migdałów, cukru i miodu,
- hiszpańskie tapas – niewielkie przekąski podawane do napojów,
- serranito – rodzaj kanapki podawanej z gotowaną kiełbasą,
- arroz con leche – ryż z mlekiem i wanilią, pieczony w piekarniku, podawany na zimno,
- alfajor – ciasto hiszpańskie , a właściwie ciastka – kruche, z kajmakiem,
- patatas bravas – kawałki ziemniaków smażone w głębokim tłuszczu, podawane z sosem,
- oreja – smażone ucho wołowe,
- chuleta de cerdo – tradycyjne kotlety wieprzowe,
- jamón serrano oraz jamón ibérico – rodzaje dojrzewającej szynki hiszpańskiej ,
- chorizo – kiełbasy wieprzowe przyprawione suszoną papryką,
- fuet – hiszpańska szynka wieprzowa pokryta specjalnym gatunkiem pleśni,
- szafran – bardzo ważna w kuchni hiszpańskiej przyprawa. Jest najdroższa na świecie, barwi dania na żółto. Dodaje się ją do ryżu, owoców morza, zup, ciast.
- oliwki – tradycyjne w kuchni hiszpańskiej, urozmaicają bardzo wiele potraw,
- sangria – tradycyjne hiszpańskie wino, wzbogacone owocami i lodem.
Zobacz też: Zwiedzanie Barcelony - jakie atrakcje turystyczne i zabytki warto zobaczyć? >>>
Kuchnia hiszpańska – przepis na paellę
Przepis na tradycyjną paellę to jednocześnie przepis na prawdziwy obiad po hiszpańsku !
Do jej przygotowania potrzebujemy (danie dla 6 osób):
- 200 g białego ryżu,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebulę,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 czerwone papryki,
- 3 szklanki bulionu,
- 500 g owoców morza,
- 1 cytrynę,
- 400 g krewetek królewskich,
- 25 dag masła,
- szczyptę szafranu,
- 150 g mrożonego groszku,
- natkę pietruszki,
- szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanie:
1. Obieramy czosnek i cebulę, a następnie wszystko kroimy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy ryż, chwilę smażymy.
2. Wlewamy bulion. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez około pół godziny.
3. Rozmrażamy owoce morza, skrapiamy je odrobiną soku z cytryny. Dodajemy do gotującej się potrawy pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy przez około pięć minut.
4. Dokładamy na patelnię owoce morza, groszek i krewetki. Gotujemy wszystko przez kolejne 20 min.
5. Rozgrzewamy masło w małym garnku, dodajemy szafran. Mieszamy, a następnie dodajemy do naszego dania.
6. Przyprawiamy potrawę solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy umytą i posiekaną natkę pietruszki.
Autor: Gaba Kopyto