Kiełbasa chorizo to tak naprawdę cała grupa różnego rodzaju kiełbas wyrabianych w Hiszpanii. Posiada również wiele odmian latynoamerykańskich, które są popularne w Ameryce Południowej i USA. Produkcja tego hiszpańskiego, tradycyjnego wyrobu została zapoczątkowana w XVI wieku, kiedy do Hiszpanii zaczęły docierać różnego rodzaju papryki. Ich zmielenie, wysuszenie i wymieszanie z wieprzowiną dało kiełbasę chorizo.

Hiszpańska kiełbasa chorizo jest wyrobem ściśle związanym z hiszpańską kuchnią. Tak samo jak w Polsce używa się kiełbasy wieprzowej, tak w Hiszpanii popularna jest kiełbasa chorizo. Potrawy z nią nabierają charakterystycznego smaku, który ciężko zapomnieć. Znany francuski pisarz Alexandre Dumas w swoich wspomnieniach pisał, że w każdym hiszpańskim domu wytwarza się 365 sztuk kiełbasy chorizo rocznie, aby było po jednej sztuce na każdy dzień. Robi się również dodatkowe 50 sztuk na święta, dla gości. Obecnie w Hiszpanii działa aż 1000 producentów chorizo dostarczających 50 000 ton tej kiełbasy.

Kiełbasa chorizo – skład

Dwa podstawowe składniki kiełbasy chorizo to mielona wieprzowina oraz papryka Pimentón . Mięso w zależności od indywidualnej receptury i preferencji konsumentów może być chudsze lub tłustsze. Dodaje się do niego również czosnek oraz przyprawy – są one różne w zależności od indywidualnej receptury, według której wyrabiana jest hiszpańska kiełbasa chorizo. Przepis na jej podstawową wersję jest dość prosty i można go dowolnie modyfikować. Produkcję rozpoczyna się od zmielenia mięsa wieprzowego. Następnie dodaje się do niego dużą ilość zmielonej papryki, czosnek, sól, pieprz i różnego rodzaju zioła. Niektórzy wytwórcy kiełbasy chorizo dodają również odrobinę wina lub octu winnego. Pobudza to fermentację i nadaje kiełbasie lekko kwaskowy smak. Mięso jest odstawiane na 1–2 dni, aby przeszło przez proces maceracji. Po tym czasie masa mięsna wtłaczana jest do przygotowanego wcześniej wieprzowego jelita lub celulozowej osłony. Ostatnim etapem przygotowania kiełbasy jest jej suszenie i jednocześnie dojrzewanie. Niektórzy dodatkowo ją wędzą. Hiszpańska kiełbasa chorizo jest wieszana pod sufitem w specjalnej suszarni, gdzie dojrzewa i suszy się. Im dłuższe suszenie, tym bardziej ma wyrazisty smak i zapach. Na wierzchu pojawia się biały, pleśniowy nalot.

Kiełbasa chorizo – rodzaje

Chorizo Sarta – surowa, dojrzewająca kiełbasa o średnicy 3–5 cm. Jedzona jest jako surowa wędlina, służy również jako składnik gorących potraw.

Chorizo Iberico – w kategorii kiełbasy chorizo jest to najbardziej luksusowa i pożądana odmiana. Wytwarza się ją z mięsa świń odmiany Iberico. Je się ją jako przystawkę, bez żadnych dodatków. Czasem używana jest do tapas.

Chorizo Fresco – to surowa odmiana, która nie nadaje się do spożycia bez obróbki termicznej. W hiszpańskiej kuchni istnieją przepisy kulinarne z kiełbasą chorizo tego rodzaju. Jest to niezbędny składnik niektórych dań jednogarnkowych. Dostępna jest w wersji pikantnej oraz łagodnej.

Chorizo Vela – jeden z popularniejszych i tańszych rodzajów chorizo. Ma 10 cm średnicy i umieszczona jest w sztucznej osłonce. Je się ją jako codzienną wędlinę. Z wyglądu przypomina kiełbasę krakowską, z tym że ma intensywnie czerwone zabarwienie.

Chorizo Cular – ta kiełbasa chorizo jest wytwarzana z szynki świń iberyjskich, wyłącznie w rejonie Salamanki.

Kiełbasa chorizo jest również znana w USA i tam istnieje kilka jej odmian – argentyńska, meksykańska, karaibska i portugalska.

Kiełbasa chorizo – przepisy

Chorizo może być wykorzystywane również w polskiej kuchni jako dodatek do wielu dań, sałatek i przystawek. Kiełbasa chorizo może być dodawana do leczo i w ten sposób powstaje niewegetariańska wersja tego dania. Posłuży także jako wyrazisty dodatek do sałatki. Świetnie nada się do bigosu, jajecznicy, zapiekanek lub pieczonych warzyw. Chorizo można wykorzystywać wszędzie tam, gdzie używana jest tradycyjna kiełbasa. Świetnym pomysłem na szybki obiad będzie kiełbasa chorizo z makaronem , pieczarkami, mozzarellą i cebulą.

Pomimo że Polacy coraz chętniej otwierają się na zagraniczne potrawy, w sklepach czasem trudno jest spotkać kiełbasę chorizo. Czym zastąpić , jeśli widnieje w przepisie, który chce się wykonać? Wystarczy wybrać bardziej pikantną kiełbasę dostępną w sklepie. Nadadzą się również kabanosy o smaku paprykowym.

Oto dwa proste przepisy kulinarne , w których wykorzystywana jest kiełbasa chorizo.

Kiełbasa chorizo z makaronem

Składniki:

· 100 g kiełbasy chorizo,

· 4 pieczarki,

· 2 cebule,

· 1 puszka pomidorów krojonych,

· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

· 1 kulka mozzarelli,

· 100 g tartego sera żółtego,

· makaron rurki lub świderki,

· sól, pieprz, olej, tymianek.

Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklić cebulkę, wrzucić pokrojone pieczarki i kiełbasę chorizo. Podsmażyć, następnie poddusić 5 minut. Wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat. Dodać pieprz, sól, tymianek.

Do naczynia żaroodpornego wsypać makaron i zalać przygotowanym na patelni sosem. Wsypać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszać. Posypać żółtym serem i zapiekać 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Sałatka pomidorowa z chorizo

Składniki:

· 150 g pikantnego chorizo,

· 400 g świeżych pomidorów lub pomidorków cherry,

· ząbek czosnku,

· Mała cebula,

· łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,

· 1 łyżka octu cherry,

· pieprz czarny.

Podsmażyć chorizo na patelni, następnie odsączyć z tłuszczu i zostawić do ostudzenia.

Pomidory pokroić, posiekać cebulę oraz zgnieść czosnek w prasce. Dodać chorizo, ocet i pieprz. Posypać natką pietruszki.

Zobacz film: Gulasz z dyni, chorizo z figami. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
49
4