Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej typu 450
- 150 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kawałki
- duża szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- 50 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- łyżka (15 ml) zimnej wody
Składniki na konfiturę:
- 350 g sera białego (twarogu) śmietankowego - w temperaturze pokojowej
- cukier (10 g) waniliowy z prawdziwą wanilią
- skórka starta z 1/2 średniej wielkości cytryny
- 100 g cukru pudru
- żółtko,
- 60 g konfitury z płatków róż (ucieranych płatków w cukrze)
Składniki na kruszonkę:
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej tortowej typu 450
Sposób przygotowania tarty serowej z konfiturą z płatków róż
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką w formę płatków. Dodać żółtko, serek śmietankowy i łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto (tylko do połączenia składników).
- Formę do tart o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyłożyć brzegi i boki formy ciastem. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub na godzinę do lodówki.
- Przygotować kruszonkę - w rondelku podgrzewać na średnim ogniu masło, aż nabierze lekko karmelowego koloru i orzechowego zapachu. Przecedzić je do miseczki i pozostawić do ostudzenia do letniej temperatury.
- Do masła dodać sól i cukier puder. Wymieszać łyżką.
- Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Wstawić do lodówki.
- Przygotować nadzienie serowe - wymieszać w misce wszystkie składniki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (góra - dół).
- Wstawić formę z ciastem piec na środkowym poziomie piekarnika 15 minut do lekkiego zezłocenia wierzchu.
- Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Na cieście rozsmarować konfiturę z płatków róż, a na niej masę serową. Wierzch posypać kruszonką.
- Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.
- Tartę pozostawić do wystudzenia.
- Wierzch można posypać cukrem pudrem i suszonymi płatkami róż.
Zobacz także:
- Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna
- Tarty na obiad i deser. Doskonałe przepisy Sebastiana Olmy
- Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Lorentyna Mikulska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik
podziel się: