Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis Lorentyny Mikulskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis Lorentyny Mikulskiej
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Palone masło to najbardziej maślany ze smaków, jaki można uzyskać. W kuchni Dzień Dobry TVN Lorentyna Mikulska pokazała, jak przygotować tartę serową z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła. Sprawdź jej przepis. 

Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej typu 450
    • 150 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kawałki
      • duża szczypta soli
        • 50 g cukru pudru
          • żółtko
            • 50 g serka śmietankowego typu Philadelphia
              • łyżka (15 ml) zimnej wody

                Składniki na konfiturę:

                • 350 g sera białego (twarogu) śmietankowego - w temperaturze pokojowej
                  • cukier (10 g) waniliowy z prawdziwą wanilią
                    • skórka starta z 1/2 średniej wielkości cytryny
                      • 100 g cukru pudru
                        • żółtko,
                          • 60 g konfitury z płatków róż (ucieranych płatków w cukrze)

                            Składniki na kruszonkę:

                            • 100 g cukru pudru
                              • szczypta soli
                                • 150 g mąki pszennej tortowej typu 450

                                  Sposób przygotowania tarty serowej z konfiturą z płatków róż

                                  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką w formę płatków. Dodać żółtko, serek śmietankowy i łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto (tylko do połączenia składników).
                                    1. Formę do tart o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyłożyć brzegi i boki formy ciastem. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub na godzinę do lodówki.
                                      1. Przygotować kruszonkę - w rondelku podgrzewać na średnim ogniu masło, aż nabierze lekko karmelowego koloru i orzechowego zapachu. Przecedzić je do miseczki i pozostawić do ostudzenia do letniej temperatury.
                                        1. Do masła dodać sól i cukier puder. Wymieszać łyżką.
                                          1. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Wstawić do lodówki.
                                            1. Przygotować nadzienie serowe - wymieszać w misce wszystkie składniki.
                                              1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (góra - dół).
                                                1. Wstawić formę z ciastem piec na środkowym poziomie piekarnika 15 minut do lekkiego zezłocenia wierzchu.
                                                  1. Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Na cieście rozsmarować konfiturę z płatków róż, a na niej masę serową. Wierzch posypać kruszonką.
                                                    1. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.
                                                      1. Tartę pozostawić do wystudzenia.
                                                        1. Wierzch można posypać cukrem pudrem i suszonymi płatkami róż.

                                                          Zobacz także:

                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                          Źródło: Lorentyna Mikulska

                                                          Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                          Materiał promocyjny

                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana