Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis Lorentyny Mikulskiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis Lorentyny Mikulskiej
Źródło: Wojciech Olkuśnik
Palone masło to najbardziej maślany ze smaków, jaki można uzyskać. W kuchni Dzień Dobry TVN Lorentyna Mikulska pokazała, jak przygotować tartę serową z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła. Sprawdź jej przepis. 

Tarta serowa z konfiturą z płatków róż i kruszonką z palonego masła - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej typu 450
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w 1 cm kawałki
  • duża szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 50 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • łyżka (15 ml) zimnej wody

Składniki na konfiturę:

  • 350 g sera białego (twarogu) śmietankowego - w temperaturze pokojowej
  • cukier (10 g) waniliowy z prawdziwą wanilią
  • skórka starta z 1/2 średniej wielkości cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • żółtko,
  • 60 g konfitury z płatków róż (ucieranych płatków w cukrze)

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej tortowej typu 450

Sposób przygotowania tarty serowej z konfiturą z płatków róż

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z mąką w formę płatków. Dodać żółtko, serek śmietankowy i łyżkę wody. Szybko zagnieść ciasto (tylko do połączenia składników).
  2. Formę do tart o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wyłożyć brzegi i boki formy ciastem. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do zamrażalnika na 20 minut lub na godzinę do lodówki.
  3. Przygotować kruszonkę - w rondelku podgrzewać na średnim ogniu masło, aż nabierze lekko karmelowego koloru i orzechowego zapachu. Przecedzić je do miseczki i pozostawić do ostudzenia do letniej temperatury.
  4. Do masła dodać sól i cukier puder. Wymieszać łyżką.
  5. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia. Wstawić do lodówki.
  6. Przygotować nadzienie serowe - wymieszać w misce wszystkie składniki.
  7. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (góra - dół).
  8. Wstawić formę z ciastem piec na środkowym poziomie piekarnika 15 minut do lekkiego zezłocenia wierzchu.
  9. Wyjąć formę z ciastem z piekarnika. Na cieście rozsmarować konfiturę z płatków róż, a na niej masę serową. Wierzch posypać kruszonką.
  10. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.
  11. Tartę pozostawić do wystudzenia.
  12. Wierzch można posypać cukrem pudrem i suszonymi płatkami róż.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości