Idealny mazurek w nieidealnych czasach. Wielkanocne wypieki serwuje Sebastian Olma

Idealny mazurek
Mazurki nieodłącznie kojarzą się ze świętami wielkanocnymi. Rodzajów tego ciasta jest mnóstwo, proponujemy zrobić kajmakowy, wiosenny z daktylami oraz czekoladowo- orzechowy. Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy.

Mazurek z kajmakiem, migdałami i orzechami

Składniki:

Kruchy spód:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę za pomocą sitka, dodać cukier puder i zimne pokrojone w kostkę masło. Całość siekać nożem dopóki nie zrobi się „kruszonka”, następnie dodać sól, jogurt, żółtka i dokładnie ugnieść rękoma, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, wyciąć za pomocą miski duże kręgi, przełożyć na pergamin, nakłuć widelcem, aby się piekło równomiernie. Z reszty ciasta wyjąć cienkie podłużne paski, zwinąć jak warkocz i nałożyć na ranty. Wstawić do piekarnika 180°C na 15-18 minut.

Masa kajmakowa:

  • 400 g kajmaku
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • Skórka z cytryny

Masę kajmakową przełożyć do metalowej miski, dodać śmietankę i suche przyprawy, dokładnie razem wymieszać. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i rozprowadzić masę po wcześniej upieczonym cieście. Ciasto udekoruj polewą czekoladową, płatkami migdałów oraz dostępnymi suszonymi owocami bądź orzechami.

Mazurek wiosenny z daktylami, pomarańczą i figami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 175 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać zmielone migdały, cukier puder, masło i nożem posiekać, aż powstanie „kruszonka”. Dodać żółtka, cynamon i sól. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji i odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i nałożyć na okrągły spód do tarty nasmarowany masłem i posypany kaszą manną. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C na 12-15 minut. Gotowy spód odstawić do ostygnięcia.

Mus z daktyli:

  • 250 g suszonych daktyli
  • 250 ml soku z czarnej porzeczki
  • 2 listki żelatyny
  • 50 g masła

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut. Daktyle pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i zalać sokiem z czarnej porzeczki. Gotować, aż sok odparuje do połowy, dodać wcześniej namoczoną żelatynę i dokładnie zmiksować w robocie kuchennym, pod koniec miksowania dodać zimne masło. Gotową masę rozsmarować równo na spodzie ciasta i odstawić, aby zastygła.

Konfitura z pomarańczy:

  • 4 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 500 ml soku marchewkowego
  • 100 g cukru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Pomarańcze i limonkę dokładnie umyć, zetrzeć skórkę na talerz i zostawić na koniec. Obrać resztę skóry i białą warstwę. Sam środek zmiksować w robocie kuchennym i przelać do metalowego garnka dodając sok z marchwi, cukier i anyż. Całość gotować na małym ogniu tak długo, aby zrobiła się gęsta konfitura. Na koniec dodać do smaku pieprz i skórkę z cytrusów. Konfiturę rozlać na wcześniej przygotowane ciasto tak, aby utworzyło płaską i równą powierzchnię.

Figi pokroić na połówki, ćwiartki i cienkie plastry. Większe kawałki można obsmażyć na patelni z odrobiną cukru, aby miały ładny złoty kolor. Ułożyć figi na gotowym spodzie i udekorować dowolnymi orzechami.

Mazurek czekoladowo-orzechowy z kokosem

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 75 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać przez sitko, dodać zmielone orzechy laskowe, cukier i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Dodać pokrojone masło i żółtka, wyrobić ciasto na gładką masę i ułożyć 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznaczyć ranty dodatkowym ciastem, tak aby wlana później czekolada się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 185°C przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić.

Ganache czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml likieru czekoladowego
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
  • Do dekoracji:
  • 150 g orzechów laskowych
  • 25 g prażonych wiórków kokosowych

Do rondelka wlać śmietankę razem z likierem i podgrzewać. Gdy śmietana zacznie się gotować dodać kawałki czekolady i poczekać, aż cała się rozpuści, następnie dodać zimne masło i dokładnie wymieszać. Przelać ganache do miski i poczekać, aż lekko ostygnie. Wlać i równo rozprowadzić po wcześniej wypieczonym cieście. Gdy masa jeszcze nie będzie zastygnięta, posypać ją prażonymi orzechami laskowymi (część skruszyć) oraz wiórkami kokosowymi.

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

podziel się:

Pozostałe wiadomości