Wielkanocne baby, babki i babeczki - najlepsze przepisy na święta

Babka drożdżowa z bakaliami i lukrem
Babka wielkanocna - jak ją przygotować? Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez tego ciasta? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami i lukrem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
  • 40 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła
  • 100 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej śliwki
  • Szczypta soli
  • 40 ml rumu

Przygotowanie:

  1. Zagotować 0,5 l mleka.
  2. Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować.
  3. Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować.
  4. Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
  5. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
  6. Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować.
  7. Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie.
  8. Wszystko ponownie wymieszać.
  9. Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  3. Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.

Wielkanocna babka czekoladowa - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 40 ml rumu lub aromatu rumowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drylowanych wiśni

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
  2. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka.
  3. Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
  5. Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy.
  6. Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  7. Masę przelać do formy.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  9. Piec przez 50-60 minut.
  10. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.

Składniki na polewę:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
  2. Dodajemy pokruszoną czekoladę.
  3. Cały czas mieszamy.
  4. Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.

Wielkanocna babka gotowana - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
  2. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
  4. Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  6. Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
  7. Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
  8. Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
  9. Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
  10. Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
  11. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Wielkanocna babka majonezowa - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 jajka

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
  2. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
  3. Dodajemy majonez.
  4. Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym.
  5. Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  6. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  7. Ciasto przelewamy do do formy.
  8. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wielkanocne odwrócone babeczki z kremem patisier - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
  2. Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
  3. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
  4. Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
  5. Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki) i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
  6. Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 laski wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
  2. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
  3. Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
  4. Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej i miksujemy.
  5. Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
  6. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
  7. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości