Przepisy kulinarne

Wielkanocne baby, babki i babeczki

Wyobrażasz sobie Wielkanoc bez baby? My też nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni cukiernictwa Beata Kartowicz przygotowała: babkę drożdżową, babkę czekoladową, babkę gotowaną, babkę majonezową i odwrócone babeczki z kremem patisier.

Babka drożdżowa z bakaliami i lukrem

Ciasto

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
  • 40 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła
  • 100 g rodzynek
  • 30 g suszonych moreli
  • 20 g skórki pomarańczowej
  • 50 g suszonej śliwki
  • Szczypta soli
  • 40 ml rumu

Więcej:

Przygotowanie:
Zagotować 0,5 l mleka. 
Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować. 
Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować. 
Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło. 
Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować. 
Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie. 
Wszystko ponownie wymieszać. 
Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.

Zobacz także: Czas na wielkanocne mazurki

Lukier

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny. 
Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. 
Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.


Babka czekoladowa

Ciasto

Składniki:
5 jajek
250 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
5 łyżek kakao
40 ml rumu lub aromatu rumowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drylowanych wiśni

Zobacz także: Biała kiełbasa. Z pyzą ziemniaczaną i w cieście

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka. 
Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia. 
Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka. 
Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy. 
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 
Masę przelać do formy. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
Piec przez 50-60 minut. 
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.

Polewa

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
Dodajemy pokruszoną czekoladę.
Cały czas mieszamy.
Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.

Babka gotowana

Ciasto

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie:
Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także: Wielkanoc u wegetarian

Babka majonezowa

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 jajka

Przygotowanie :
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. 
Dodajemy majonez. 
Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym. 
Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 
Ciasto przelewamy do do formy. 
Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Odwrócone babeczki z kremem patisier

Ciasto

Składniki:

  • 200g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki)  i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.

Krem

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 2 laski wanilii
  • 5 dużych żółtek
  • 85 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej  i miksujemy.
Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0