Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami i lukrem - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
 - 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
 - 40 g drożdży
 - 10 żółtek
 - 150 g cukru pudru
 - 150 g roztopionego masła
 - 100 g rodzynek
 - 30 g suszonych moreli
 - 20 g skórki pomarańczowej
 - 50 g suszonej śliwki
 - Szczypta soli
 - 40 ml rumu
 
Przygotowanie:
- Zagotować 0,5 l mleka.
 - Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować.
 - Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować.
 - Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
 - Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
 - Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować.
 - Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie.
 - Wszystko ponownie wymieszać.
 - Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
 - Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.
 
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
 - 3 łyżki mleka
 - Sok z 1/2 cytryny
 
Przygotowanie:
- Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
 - Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
 - Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.
 
Wielkanocna babka czekoladowa - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
 - 250 g mąki pszennej
 - 250 g masła
 - 250 g cukru
 - 5 łyżek kakao
 - 40 ml rumu lub aromatu rumowego
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 200 g drylowanych wiśni
 
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
 - Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka.
 - Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia.
 - Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
 - Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy.
 - Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
 - Masę przelać do formy.
 - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
 - Piec przez 50-60 minut.
 - Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.
 
Składniki na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
 - 75 g masła
 
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
 - Dodajemy pokruszoną czekoladę.
 - Cały czas mieszamy.
 - Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.
 
Wielkanocna babka gotowana - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250 g miękkiego masła
 - 1 szklanka cukru
 - 7 jaj
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Skórka otarta z 1 cytryny
 
Przygotowanie:
- Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
 - Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
 - W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
 - Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
 - Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
 - Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
 - Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
 - Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
 - Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
 - Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
 - Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
 
Wielkanocna babka majonezowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 - 1 szklanka cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
 - 4 czubate łyżki majonezu
 - 4 jajka
 
Przygotowanie:
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
 - Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
 - Dodajemy majonez.
 - Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym.
 - Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
 - Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
 - Ciasto przelewamy do do formy.
 - Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Wielkanocne odwrócone babeczki z kremem patisier - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
 - 300 g mąki pszennej
 - 4 żółtka
 - 100 g cukru pudru
 - Szczypta soli
 
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
 - Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
 - Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
 - Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
 - Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki) i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
 - Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.
 
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
 - 2 laski wanilii
 - 5 dużych żółtek
 - 85 g cukru
 - 35 g mąki pszennej
 - 30 g mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
- Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
 - W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
 - Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
 - Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej i miksujemy.
 - Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
 - Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
 - Odstawiamy do przestygnięcia.
 
Zobacz także:
- Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
 - Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
 - Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese
 - Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
 
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: