Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami i lukrem - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka + 50 ml mleka do rozczynu
- 40 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
- 100 g rodzynek
- 30 g suszonych moreli
- 20 g skórki pomarańczowej
- 50 g suszonej śliwki
- Szczypta soli
- 40 ml rumu
Przygotowanie:
- Zagotować 0,5 l mleka.
- Dodać 250 g wcześniej przesianej mąki pszennej, zmiksować.
- Po ostygnięciu dodać 40 g drożdży wcześniej rozdrobnionych w 50 ml mleka, ponownie zmiksować.
- Tak przygotowaną masę odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać resztę mąki, szczyptę soli oraz wcześniej roztopione i ostudzone masło.
- Dodać wyrośnięty rozczyn i zmiksować.
- Dodać 40 ml rumu, wcześniej namoczone i odsączone bakalie.
- Wszystko ponownie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (z termoobiegiem lub 170 stopni bez termoobiegu) przez 50 minut.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Do cukru pudru dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
- Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Polewamy ostudzoną babkę i dekorujemy bakaliami wedle uznania.
Wielkanocna babka czekoladowa - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 5 łyżek kakao
- 40 ml rumu lub aromatu rumowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g drylowanych wiśni
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
- Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka.
- Wymieszać z przesiana mąką, kakao z proszkiem do pieczenia.
- Dodać rum, a następnie ubite na sztywną pianę białka.
- Na koniec dodać wiśnie i delikatnie wymieszać z resztą masy.
- Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
- Masę przelać do formy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec przez 50-60 minut.
- Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na kratkę.
Składniki na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.
- Dodajemy pokruszoną czekoladę.
- Cały czas mieszamy.
- Kiedy masa będzie gładka odstawiamy z ognia i polewamy babkę.
Wielkanocna babka gotowana - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 7 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Do masła dodać cukier, ucierać na gładka masę; stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając.
- Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawać do wcześniej powstałej masy, cały czas mieszać.
- W osobnym naczyniu ubić białka z 7 jajek.
- Białka ubite na sztywno dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelewamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Formę zamykamy i wkładamy do garnka.
- Garnek napełniamy zimną wodą (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
- Gdy woda zacznie wyparowywać z garnka należy dolać wrzątku, tak aby jej poziom był cały czas taki sam (do 3/4 wysokości formy z ciastem).
- Gotować na wolnym ogniu przez 75 minut.
- Ugotowaną babkę wyciągamy z formy.
- Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Wielkanocna babka majonezowa - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego
- 4 czubate łyżki majonezu
- 4 jajka
Przygotowanie:
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianą.
- Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy.
- Dodajemy majonez.
- Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia, ekstraktem wanilinowym.
- Tak powstałą masę delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
- Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Ciasto przelewamy do do formy.
- Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wielkanocne odwrócone babeczki z kremem patisier - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 200g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane na kawałki masła, cukier puder i żółtka.
- Zagnieść na jednolite ciasto i schłodzić ok 30 min w lodówce.
- Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, foremki smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie wykładamy ciastem.
- Taką samą foremką wykrawamy ciasto, które następnie posłuży nam jako zamknięcie babeczki.
- Do foremek nakładamy wcześniej przygotowaną masę (trochę poniżej wysokości brzegów foremki) i nakładamy na górę wcześniej wykrojone ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 2 laski wanilii
- 5 dużych żółtek
- 85 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wrzucamy do mleka, doprowadzamy do wrzenia.
- W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem.
- Mąki mieszamy i dodajemy do masy jajecznej.
- Wyciągamy laski wanilii z mleka, odlewamy 100 ml do masy jajecznej i miksujemy.
- Następnie masę jajeczną przelewamy do garnuszka z mlekiem, wstawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając trzepaczką .
- Gdy masa zgęstnieje odstawiamy z ognia i szybko przykrywamy wierzch folią spożywczą.
- Odstawiamy do przestygnięcia.
Zobacz także:
- Baby wielkanocne. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać
- Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese
- Wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images
podziel się: