Przepisy kulinarne

Proste ciasta na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc zabrać się za wypieki, które uprzyjemnią nam święta i zachwycą nasze podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i aktorka Magdalena Wójcik przygotowały propozycje przepysznych ciast wielkanocnych. Oto one: mazurek śliwkowo-czekoladowy, małe babeczki drożdżowe z lukrem, biszkopt z makiem i serniczki bakaliowe. Palce lizać! Jakie jest Wasze ulubione ciasto?

 

 

 

Mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki krupczatki
100 g mąki tortowej
50 g mielonych orzechów włoskich
120 g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
300 ml powideł śliwkowych
10 suszonych śliwek
100 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietanki kremówki
duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.

Małe babeczki drożdżowe z lukrem

Składniki:
500 g mąki pszennej luksusowej
100 g drobnego cukru do wypieków
200 g masła
70 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
5 jajek
4 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
garść rodzynków
lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.

Biszkopt z makiem

Składniki:
100 g mąki tortowej
60 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
200 g zmielonego maku
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki konfitury różanej
3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółta, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy delikatnie tak, aby masa nie opadła. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok. 12 min. w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie odrywamy ciasto od papieru do pieczenia, zwijamy je w rulon, owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak gotujemy ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie mieszamy go z orzechami, różą, miodem. Biszkoptowe ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy makiem i zawijamy z powrotem. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, makiem lub polać lukrem.

Serniczki bakaliowe

Składniki:
600 g mielonego białego sera
100 g mascarpone
20 g mąki tortowej
3 jajka
100 g cukru pudru
garść rodzynków
garść płatków migdałowych
garść posiekanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

 


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0