Materiał promocyjny

Proste ciasta na Wielkanoc. Przepisy Ani Starmach, które sprawdzą się w każdej kuchni

Wielkanocne wypieki. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za desery, które uprzyjemnią nam święta i zachwycą nasze podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i aktorka Magdalena Wójcik przygotowały propozycje przepysznych ciast wielkanocnych. Oto one: mazurek śliwkowo-czekoladowy, małe babeczki drożdżowe z lukrem, biszkopt z makiem i serniczki bakaliowe. Palce lizać! Jakie jest Wasze ulubione ciasto?

Mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

Ciasto do mazurka

  • 150 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie do mazurka

Składniki:

  • 300 ml powideł śliwkowych
  • 10 suszonych śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.

Małe babeczki drożdżowe z lukrem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g masła
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 jajek
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść rodzynków

Lukier

  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.

Biszkopt z makiem

Składniki:

  • 100 g mąki tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g zmielonego maku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki konfitury różanej
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółta, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy delikatnie tak, aby masa nie opadła. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok. 12 min. w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie odrywamy ciasto od papieru do pieczenia, zwijamy je w rulon, owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak gotujemy ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie mieszamy go z orzechami, różą, miodem. Biszkoptowe ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy makiem i zawijamy z powrotem. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, makiem lub polać lukrem.

Serniczki bakaliowe

Składniki:

  • 600 g mielonego białego sera
  • 100 g mascarpone
  • 20 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • garść rodzynków
  • garść płatków migdałowych
  • garść posiekanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości