Mazurek śliwkowo-czekoladowy
Składniki:
Ciasto do mazurka
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g mąki tortowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie do mazurka
Składniki:
- 300 ml powideł śliwkowych
- 10 suszonych śliwek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
- duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.
Małe babeczki drożdżowe z lukrem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 200 g masła
- 70 ml ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 5 jajek
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- garść rodzynków
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.
Biszkopt z makiem
Składniki:
- 100 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g zmielonego maku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki konfitury różanej
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółta, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy delikatnie tak, aby masa nie opadła. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok. 12 min. w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie odrywamy ciasto od papieru do pieczenia, zwijamy je w rulon, owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak gotujemy ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie mieszamy go z orzechami, różą, miodem. Biszkoptowe ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy makiem i zawijamy z powrotem. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, makiem lub polać lukrem.
Serniczki bakaliowe
Składniki:
- 600 g mielonego białego sera
- 100 g mascarpone
- 20 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- garść rodzynków
- garść płatków migdałowych
- garść posiekanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN