Czego nie powinniśmy dodawać do żurku? Nadmiar tego produktu może szkodzić zdrowiu

Czego nie powinniśmy dodawać do żurku?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Przed nami Wielkanoc, a wraz z nią koniec Wielkiego Postu i okazja do rodzinnych śniadań i obiadów. To czas, kiedy przygotowujemy dania pełne majonezu, jaj i kiełbasy. Jedną z kultowych i obowiązkowych potraw jest żurek. Pyszny, aromatyczny i niepowtarzalny. Jednak jeden z dodatków do zupy może być szkodliwy dla zdrowia. Który i dlaczego?

Niezdrowy dodatek do żurku

Żurek, czy też staropolski żur, to danie, bez którego wielu nie wyobraża sobie Wielkanocy. Jak większość dań świątecznych nie należy do niskokalorycznych. Wręcz przeciwnie. Przygotowuje się go na tłustych mięsach i kiełbasach - między innymi to dzięki nim ma tak głęboki aromatyczny smak. Dodajemy do niego również śmietanę i mąkę pszenną, które dostarczają masę kalorii. Jednak to nie te składniki są problematycznym dodatkiem do zupy. A jest nim sól - która w nadmiarze może szkodzić. Część z nas nie tylko przygotowuje żurek na słonych kiełbasach i soli danie, ale także dodaje przyprawy bogate w sól. Takie połączenie może być niebezpieczne dla zdrowia.

Ilość soli w żurku

Żur gotuje się na wywarze mięsnym, którego głównymi składnikami są kiełbasa i boczek. Te z kolei same w sobie bogate są w sól, stąd też warto zastanowić się, czy dodawać jej jeszcze więcej. Jej nadmiar w diecie negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Przy częstym spożywaniu dużych ilości tej przyprawy mogą wykształcić się różne problemy, a w efekcie może wystąpić udar mózgu lub zawał serca.

Jeszcze gorszym dodatkiem są gotowe przyprawy z glutaminianem sodu. Nie tylko mają one duże ilości soli, ale właśnie wspomniany poprawiacz smaku. Dodatkowo znajdują się w nich również sztuczne barwniki. Już sam glutaminian sodu spożywany w nadmiarze może prowadzić do wzmożonej potliwości, kołatania serca, zawrotów głowy czy bóli w klatce piersiowej.

Jak przygotować zdrowy i aromatyczny żurek?

Aby przygotować pyszny żurek nie musimy wcale korzystać z poprawiaczy smaku czy gotowych przypraw. Najlepiej wyjdzie robiony tradycyjnymi metodami - przygotowany na domowym zakwasie z dużą ilością przypraw naturalnych, jak ziele angielskie, liść laurowy i inne. Ponadto, jeśli chcemy nieco odchudzić nasze danie, możemy użyć mniejszej ilości boczku i kiełbasy, a zamiast tego dodać chude mięso z kurczaka lub indyka, bądź w ogóle zrezygnować z dodatkowego mięsa. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Sprawdź nasze sposoby na żurek wielkanocny:

podziel się:

Pozostałe wiadomości