Przepisy kulinarne

Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
żurek
Andrey Zhuravlev/Getty ImagesŻurek doskonały - wskazówki i porady

Żurek to tradycyjna polska zupa, która pojawia się na stołach najczęściej podczas świąt wielkanocnych. Choć jest to danie tradycyjne, każdy przyrządza je w nieco inny sposób. O czym należy pamiętać, aby żurek wyszedł doskonały? Z czym go podawać? Sprawdź nasze wskazówki i przepisy.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak zaostrzyć smak żurku?
  • Czym doprawić żurek, aby nie był kwaśny?
  • Jak wzmocnić smak żurku?
  • Czym zastąpić zakwas w żurku?
  • Jakie przyprawy dodać do żurku?

Wielkanoc

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Jak zaostrzyć smak żurku?

Sam pieprz może nie wystarczyć. Jeśli chcemy zaostrzyć smak żurku, najlepiej zrobić to chrzanem. Można natrzeć świeży lub dodać gotowy ze słoiczka. Ilość zależna jest od preferencji, jednak po każdej dodanej porcji należy zupę przemieszać i spróbować. Chrzan wzbogaca i zaostrza smak oraz aromat żurku, poza tym wyjątkowo dobrze się z nim komponuje.

Czym doprawić żurek, żeby nie był kwaśny?

Jeśli żurek stał się nieco zbyt kwaśny, nadmiar tego smaku można zniwelować poprzez dodanie śmietany lub odrobiny cukru. Inna metodą jest dodanie do gotującej się zupy surowych kawałków ziemniaków. Niektórzy polecają również odrobinę sody oczyszczonej.

Jak wzmocnić smak żurku?

Aby jeszcze wzmocnić smak i głęboki aromat żurku, warto dodać do niego wędzonkę. Mogą to być zarówno wędzone mięsa typu boczek bądź żeberka, jak i wędzone sery czy też tofu – dodawanego zwłaszcza w opcji wegetariańskiej. Mix wędzonych rzeczy też jest dobrym rozwiązaniem.

Czym zastąpić zakwas w żurku?

Niektórzy przygotowują pyszny żurek i wcale nie używają do tego specjalnego zakwasu. Z powodzeniem zastąpić go może zakwas z ogórków kiszonych, łyżeczka kwasku cytrynowego, sok z kiszonej kapusty czy sok z cytryny. Zakwas do żurku możemy zastąpić nawet octem - zwykłym, winnym czy jabłkowym.

Jakie przyprawy dodać do żurku?

Bulion warto zrobić na bazie suszonych grzybów. Żurkowym niezbędnikiem, jeśli chodzi o przyprawy, są liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Warto dodać również świeży czosnek i świeżo mielony pieprz.

Najlepsze przepisy na wielkanocny żurek i zakwas

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Andrey Zhuravlev/Getty Images

Pozostałe wiadomości