Zobacz, jak przygotować zakwas na żurek na stronie Dzień Dobry TVN.
"Ma bardzo dużo takiego działania pro krwiotwórczego, bo ma żelazo, witaminę B9, czyli kwas foliowy i witaminę B12".
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba i z tej okazji ekspertka opowiedziała o prawdach i mitach na temat pieczywa.
Żurek doskonały – o czym należy pamiętać, aby wielkanocna zupa była przepyszna?
Jarosław Pokojski pysznymi kiszonkami i swojskimi chlebami obdarowuje rodzinę oraz przyjaciół. Wysyła partie ekologicznych wypieków do Berlina. A smakosze z Włoch, Norwegii, Madrytu i Szwajcarii chwalą jego ekologiczny zakwas, kiszonki, smalec z przyprawami i aromatyczne bochenki.
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Zakwasy z warzyw i kombucha. Swoje przepisy na naturalne i niepasteryzowane napoje zdradzają Mikołaj i Magda Batorowie - eksperci z ekoprzetwórni produkującej prozdrowotne zakwasy. Zobacz, jak przygotować orzeźwiające izotoniki.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat chleb. Jak zdradza dietetyczka, prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki. Jakie? Jak czytać etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? Jakich składników odżywczych dostarczy nam razowy chleb? I dlaczego brązowy lub rudawy kolor chleba powinien nas zaniepokoić?
Jeśli przed Bożym Narodzeniem masz koszmary o burakach, to znaczy, że zapomniałeś o zakwasie na barszcz świąteczny. Czas więc wziąć się do roboty. Jeśli zrobisz go według przepisu eksperta kulinarnego Dzień Dobry TVN Piotra Kucharskiego, będziesz miała pewność, że barszcz wyjdzie wyśmienicie.
Jej blog kulinarny powstał z miłości do ... fotografii. W naszej kuchni, Eliza Mórawska, pokazała jak samodzielnie zrobić chleb. Pieczecie chleb w domu?