Przepis na chleb idealny

Jej blog kulinarny powstał z miłości do ... fotografii. W naszej kuchni, Eliza Mórawska, pokazała jak samodzielnie zrobić chleb. Pieczecie chleb w domu?

Pszenno-orkiszowe buły z ziarnami

9 bardzo dużych lub 12-14 małych

Składniki:

250 g mąki orkiszowej zwykłej (użyłam typ 650)

250 g mąki pszennej, dowolnej

300 ml wody

1 łyżka miękkiego masła

20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)

opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku

opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego lub drobno utłuczonego anyżu

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli

do posmarowania: 1 jajko rozbełtane z 1 łyżeczką śmietany, mleka lub wody

do posypania: sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki soli, kminek, itp

Przygotowanie:

Drożdże zasypać łyżeczką cukru. Wlać 3 łyżki letniej wody i odstawić na 10 minut, by drożdże "ruszyły". Następnie dodać pozostałe składniki, zagniatając gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Z wyrośniętego ciasta uformować 14 małych bułeczek lub 9 dużych bułek. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut, by wyrosły.

Każdą z nich posmarować jajkiem i posypać dodatkami. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piec bułki 12-15 minut (większe pieką się dłużej, małym może to zająć 10-12 minut).

Smacznego!

Cebularze podlaskie

Zaczyn:

10 g świeżych drożdży

1 łyżka ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

Ciasto:

120 g masła

300 g mąki

1 jajko

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

5-6 łyżek mleka

Farsz:

1/2 kg cebuli

3-4 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz do smaku

Farsz:

Cebulę drobno posiekać. Wrzucić na patelnię, dodać olej i przyprawy. Odstawić na pół godziny, następnie powoli podgrzewać - cebula powinna zmięknąć, ale nie może się zbrązowić. Po ok. 10-15 minutach wyłączyć ogień, doprawić solą i pieprzem. Masło i margarynę połączyć w garnuszku. Stopić na wolnym ogniu i ostudzić.

Zaczyn:

Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem. Kiedy będą płynne, dodać łyżkę mąki i mleko. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Kiedy podwoją swoją objętość połączyć je z pozostałym mlekiem, jajkiem, solą i cukrem. Zagniatać ciasto (można mikserem) powoli wsypując mąkę, na końcu dodać masło.

Powstanie gładkie, lśniące ciasto, o niezbyt luźnej konsystencji. Z ciasta uformować kulę, którą delikatnie posmarować olejem i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie z ciasta formować placuszki z wgłębieniem w środku. Posmarować delikatnie białkiem i wypełniać farszem. Odstawić do wyrastania na 30 minut, a w teym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 30 minut. Brzegi i spód powinny być rumiane.

Smacznego!

Ten chleb jest bardzo łatwy, pod warunkiem, że mamy świeży, bardzo aktywny zakwas. Czas wyrastania zależy od wielu czynników, między innymi temperatury i wilgotności otoczenia. Ważne, żeby przed wstawieniem do piekarnika ciasto wyraźnie urosło i wypełniło formę do pieczenia. Niedostatecznie wyrośnięty chleb, podczas pieczenia urośnie niewiele, warto więc zwrócić na to uwagę. Jeśli mamy aktywny zakwas, można pominąć drożdże. Po upieczeniu ma elastyczny miąższ z dziurkami i chrupiącą skórkę.

Chleb oliwkowy na zakwasie

Składniki:

400 g mąki pszennej

8 łyżek aktywnego zakwasu żytniego

50 g mąki żytniej chlebowej

2 gramy świeżych drożdży

300 ml wody

1 łyżka oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych

do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przełożyć do keksówki o pojemności 500 g. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 3-6 h* w miejsce o temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Chleb posypać mąką lub pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika, spryskać ścianki wodą, piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.

Smacznego!

*czas wyrastania zależy od: aktywności zakwasu i temperatury otoczenia

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości