Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis
Składniki na barszcz:
- 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
- 400 ml letniej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 szczypty majeranku,
- 400 g białej kiełbasy,
- 300 g obranych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- pieprz, sól, majeranek do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany 30%,
- olej,
- 2 l wody.
Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?
- Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
- Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
- Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
- Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
- Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
- Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.
Barszcz biały - wskazówki
- Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały? Sprawdź nasze przepisy
- Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
- Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
Autor: Diana Ryściuk
podziel się: