Wegański żurek - przepis Grzegorza Zawieruchy krok po kroku

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Wegański żurek - przepis Grzegorza Zawieruchy krok po kroku
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.

Wegański żurek - przepis krok po kroku

Składniki na wegański żurek:

  • 3 l wody,
    • 3 ziemniaki,
      • 4 ząbki czosnku,
        • 2 cebule,
          • 2 korzenie pietruszki,
            • 3 marchewki,
              • ½ selera,
                • 3 suszone prawdziwki,
                  • 5 liści laurowych,
                    • 5 ziarenek ziela angielskiego,
                      • 2 łyżeczki majeranku,
                        • 6cm korzenia chrzanu,
                          • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
                            • 1 łyżeczka lubczyku,
                              • 500 ml zakwasu na żurek,
                                • pieprz i sól do smaku,
                                  • 2 kostki wędzonego tofu (dodatkowo 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ ząbka czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki tartego chrzanu).

                                    Składniki na puree z ziemniaków:

                                    • 6 ziemniaków,
                                      • 1 cebula (2 łyżki masła do podsmażenia),
                                        • 1 łyżka masła,
                                          • 1 łyżka śmietany 18%,
                                            • 2 łyżki śmietany 36%,
                                              • 1 łyżka musztardy,
                                                • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu,
                                                  • świeży lubczyk do serwowania.

                                                    Wegański żurek -sposób przygotowania

                                                    1. Do garnka wlewamy 3 l wody. Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki kroimy na połówki, cebulę opalamy nad ogniem i razem z czosnkiem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka.
                                                      1. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie ok. 30 minut.
                                                        1. W tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący olej, obsmażamy, aż skórka zrobi się chrupka. Na minutę przed końcem dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty chrzan. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
                                                          1. Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy marchewki, seler liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie całość wywaru dobrze blendujemy i dodajemy zakwas na żurek oraz wszystkie przyprawy.
                                                            1. Wyciągnięte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do żurku razem z podsmażonym tofu. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
                                                              1. Serwujemy z puree z ziemniaka z przepisu.
                                                                1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na maśle.
                                                                  1. Kiedy ziemniaki się ugotują, robimy puree dodając wszystkie składniki – podsmażoną cebulkę, śmietany, masło, musztardę oraz chrzan.
                                                                    1. Żurek dekorujemy liśćmi świeżego lubczyku.

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości