Wegański żurek - przepis krok po kroku
Składniki na wegański żurek:
- 3 l wody,
- 3 ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 2 korzenie pietruszki,
- 3 marchewki,
- ½ selera,
- 3 suszone prawdziwki,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 6cm korzenia chrzanu,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- pieprz i sól do smaku,
- 2 kostki wędzonego tofu (dodatkowo 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ ząbka czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki tartego chrzanu).
Składniki na puree z ziemniaków:
- 6 ziemniaków,
- 1 cebula (2 łyżki masła do podsmażenia),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2 łyżki śmietany 36%,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu,
- świeży lubczyk do serwowania.
Wegański żurek -sposób przygotowania
- Do garnka wlewamy 3 l wody. Wszystkie warzywa obieramy, ziemniaki kroimy na połówki, cebulę opalamy nad ogniem i razem z czosnkiem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie ok. 30 minut.
- W tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący olej, obsmażamy, aż skórka zrobi się chrupka. Na minutę przed końcem dodajemy sól, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz starty chrzan. Ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyciągamy marchewki, seler liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie całość wywaru dobrze blendujemy i dodajemy zakwas na żurek oraz wszystkie przyprawy.
- Wyciągnięte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do żurku razem z podsmażonym tofu. Całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
- Serwujemy z puree z ziemniaka z przepisu.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy do miękkości na maśle.
- Kiedy ziemniaki się ugotują, robimy puree dodając wszystkie składniki – podsmażoną cebulkę, śmietany, masło, musztardę oraz chrzan.
- Żurek dekorujemy liśćmi świeżego lubczyku.
Zobacz także:
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
- Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
- Żur żeniaty - śląski przepis na wielkanocną zupę
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: