Krzonówka - wielkanocna zupa z chrzanu
Krzonówka pochodzi z Małopolski. Nazywana jest także Sułkowicką krzonówką - ta potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dawniej w okolicach Sułkowic na chrzan mówiono krzan lub krzon, stąd też tradycyjna nazwa - krzonówka. Współcześnie bywa również nazywana chrzanówką. W zależności od tego, jak zamożna rodzina była - tyle mięsa dodawano. Bywa, że było go niewiele, np. jedynie kiełbasa lub wędlina ze święconki. Można więc swobodnie zmieniać ilość mięsa w tej zupie.
Przepisy Andrzeja Polana
Bazą krzonówki powinien być chrzan. Drugą charakterystyczną cechą tej zupy jest przygotowanie jej przy użyciu serwatki. W przypadku krzonówki po orawsku - na bazie kwasu z kiszonej kapusty.
Krzonówka - przepis krok po kroku
Składniki:
- łopatka wieprzowa - 250 g,
- żeberka wędzone - 250 g,
- boczek wędzony na zimno - 250 g,
- kiełbasa - 250 g,
- serwatka - 2 l,
- seler - 100 g,
- marchew - 150 g,
- pietruszka - 100 g,
- por - 100 g,
- korzeń chrzanu - 50 g,
- tarty chrzan - 50 g,
- liść laurowy - 2 sztuki,
- ziele angielskie - 4 sztuki,
- lubczyk - gałązka,
- jaja kurze - 5 sztuk,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokroić w kostkę i przełożyć do dużego garnka. Dodać mięso z łopatki i żeberka i zalać wodą tak, aby przykryła składniki.
- Kiełbasę pokroić i zalać serwatką. Zagotować i zdjąć z ognia.
- Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę.
- Korzeń chrzanu obrać.
- Warzywa dodać do gotującego się mięsa. Dodać także serwatkę, przyprawy i tarty chrzan.
- Całość gotować jeszcze 20-30 minut.
- W tym czasie jaja ugotować na twardo.
- Zupę przelewać do talerzy i podawać na gorąco z ugotowanymi jajami.
Zobacz także:
- Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
- Chrzan, czyli bogactwo witamin w korzeniu. Sprawdź, jakie ma właściwości
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Kuchnia
Źródło zdjęcia głównego: Roman Starchenko/Getty Images