Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Fasolka po bretońsku w półmisku
Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: FabioBalbi/Getty Images
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować pyszną fasolkę po bretońsku. To danie idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Zobacz, jak ją przygotować według sprawdzonego przepisu.

Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na fasolkę po bretońsku:

  • ½ kg fasoli jaś,
    • 200 g boczku,
      • 100 g słoniny,
        • 200 g kiełbasy,
          • 1 cebula,
            • 2 ząbki czosnku,
              • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
                • 100 ml pasaty pomidorowej,
                  • 2 liście laurowe,
                    • 2 ziela angielskie,
                      • 1 płaska łyżeczka majeranku.

                        Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania

                        Fasolę moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy fasolkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 minut. Na osobnej patelni obsmażamy drobno pokrojony boczek i słoninę. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Gdy składniki będą dobrze obsmażone, dodajemy je do gotującej się fasolki. W trakcie gotowania dolewamy kilka razy zimnej wody (fasolka będzie szybciej miękka). Po kilku minutach dodajemy pasatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy fasolę do miękkości około 1 h-1.15 godziny. 

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                        Źródło zdjęcia głównego: FabioBalbi/Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana