Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.
Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy
Składniki na fasolkę po bretońsku:
- ½ kg fasoli jaś,
- 200 g boczku,
- 100 g słoniny,
- 200 g kiełbasy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 100 ml pasaty pomidorowej,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 1 płaska łyżeczka majeranku.
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.
Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania
Fasolę moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy fasolkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 minut. Na osobnej patelni obsmażamy drobno pokrojony boczek i słoninę. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Gdy składniki będą dobrze obsmażone, dodajemy je do gotującej się fasolki. W trakcie gotowania dolewamy kilka razy zimnej wody (fasolka będzie szybciej miękka). Po kilku minutach dodajemy pasatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy fasolę do miękkości około 1 h-1.15 godziny.
Zobacz także:
- Fasola - jak ją gotować? Odmiany fasoli i jej wartości odżywcze
- W kuchni: wegańska fasolka po bretońsku
- Pomysły na fasolkę szparagową. Sprawdź przepisy Jaśka Kuronia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: FabioBalbi/Getty Images
podziel się: