Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Fasolka po bretońsku w półmisku
Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy
Źródło: FabioBalbi/Getty Images
Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przygotować pyszną fasolkę po bretońsku. To danie idealne na chłodniejsze dni, ale nie tylko. Zobacz, jak ją przygotować według sprawdzonego przepisu.
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Fasolka po bretońsku - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki na fasolkę po bretońsku:

  • ½ kg fasoli jaś,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 100 ml pasaty pomidorowej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 płaska łyżeczka majeranku.
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Fasolka po bretońsku - sposób przygotowania

Fasolę moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy fasolkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 20 minut. Na osobnej patelni obsmażamy drobno pokrojony boczek i słoninę. Po kilku minutach dodajemy kiełbasę, cebulę i czosnek. Gdy składniki będą dobrze obsmażone, dodajemy je do gotującej się fasolki. W trakcie gotowania dolewamy kilka razy zimnej wody (fasolka będzie szybciej miękka). Po kilku minutach dodajemy pasatę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy fasolę do miękkości około 1 h-1.15 godziny. 

Zobacz także:

podziel się: