Makaron penne primavera - przepis Grzegorza Zawieruchy

_UDO0775
_UDO0775
Szukasz pomysłu na pyszny, wiosenny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić makaron penne primavera? Sprawdź przepis.

Makaron penne primavera - przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu penne,
  • 6 małych cukinii lub jedna duża,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 zielona papryczka chili,
  • 6 małych pieczarek portobello,
  • 16 pomidorków koktajlowych,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • pęczek szparagów (najlepiej dzikie młode szparagi),
  • 1 młoda marchewka,
  • 10 listków bazylii,
  • garść natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 50 gr pecorino,
  • sól morska i czarny pieprz do smaku.

Makaron penne primavera - sposób przygotowania

  1. Do głębokiej patelni z grubym dnem wlewamy oliwę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy około 30 sekund.
  2. Następnie dodajemy posiekaną w paski czerwoną paprykę i paprykę chili.
  3. Po chwili cukinię, pieczarki i zielony groszek.
  4. Mieszamy i dorzucamy szparagi, pomidorki i marchewkę pokrojoną w paski julienne.
  5. Doprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
  6. W międzyczasie wrzucamy makaron do osolonej wody gotując około 2 minuty krócej niż na opakowaniu.
  7. Makaron dodajemy bezpośrednio z gotującej się wody do patelni z warzywami. Przed podaniem posypujemy serem pecorino i świeżo posiekaną pietruszką oraz bazylią.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości