Makaron penne primavera - przepis
Składniki:
- 250 g makaronu penne,
- 6 małych cukinii lub jedna duża,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 zielona papryczka chili,
- 6 małych pieczarek portobello,
- 16 pomidorków koktajlowych,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- pęczek szparagów (najlepiej dzikie młode szparagi),
- 1 młoda marchewka,
- 10 listków bazylii,
- garść natki pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 50 gr pecorino,
- sól morska i czarny pieprz do smaku.
Makaron penne primavera - sposób przygotowania
- Do głębokiej patelni z grubym dnem wlewamy oliwę. Po chwili dodajemy czosnek i smażymy około 30 sekund.
- Następnie dodajemy posiekaną w paski czerwoną paprykę i paprykę chili.
- Po chwili cukinię, pieczarki i zielony groszek.
- Mieszamy i dorzucamy szparagi, pomidorki i marchewkę pokrojoną w paski julienne.
- Doprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie wrzucamy makaron do osolonej wody gotując około 2 minuty krócej niż na opakowaniu.
- Makaron dodajemy bezpośrednio z gotującej się wody do patelni z warzywami. Przed podaniem posypujemy serem pecorino i świeżo posiekaną pietruszką oraz bazylią.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kuskus z kalafiora podbija polskie stoły. Wyjaśniamy, jak zrobić go krok po kroku
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
- Desery lodowe. Poznaj proste przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: