Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis Piotra Kucharskiego

Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego
Źródło: Westend61/Getty Images
Sery pleśniowe coraz częściej goszczą na naszych stołach. W kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy z ich użyciem przygotował Piotr Kucharski. Jak zrobić sałatkę z dressingiem z sera pleśniowego? Sprawdź przepis.

Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis

Składniki

Dresing:

  • 50 g sera pleśniowego
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
      • 30 ml mleka
        • 1 łyżka octu jabłkowego
          • szczypta cukru
            • świeżo mielony pieprz
              • pęczek cebuli dymki

                Sałatka

                • 1 główka sałaty lodowej
                  • 5-6 rzodkiewek
                    • 4 cienkie plasterki boczku
                      • 8 pomidorków koktajlowych
                        • sól i pieprz

                          Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - sposób przygotowania

                          1. Ser pokrusz i wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, octem, cukrem, pieprzem i posiekana dymką.
                            1. Sałatkę przekrój na cztery części, wytnij głąb i ułóż na talerzach.
                              1. Boczek wysmaż na suchej patelni aż będzie chrupiący, odłóż na ręcznik papierowy.
                                1. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone na połówki pomidorki.
                                  1. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.
                                    1. Sałatę polej dresingiem, następnie ułóż pomidorki, plasterki rzodkiewki i posyp pokruszonym boczkiem.

                                      Zobacz także:

                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana