Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis
Składniki
Dresing:
- 50 g sera pleśniowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 30 ml mleka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta cukru
- świeżo mielony pieprz
- pęczek cebuli dymki
Sałatka
- 1 główka sałaty lodowej
- 5-6 rzodkiewek
- 4 cienkie plasterki boczku
- 8 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - sposób przygotowania
- Ser pokrusz i wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, octem, cukrem, pieprzem i posiekana dymką.
- Sałatkę przekrój na cztery części, wytnij głąb i ułóż na talerzach.
- Boczek wysmaż na suchej patelni aż będzie chrupiący, odłóż na ręcznik papierowy.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojone na połówki pomidorki.
- Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.
- Sałatę polej dresingiem, następnie ułóż pomidorki, plasterki rzodkiewki i posyp pokruszonym boczkiem.
Zobacz także:
- Francuskie sery pleśniowe - ogólna charakterystyka
- Polenta z serem pleśniowym w sosie pomidorowym z przepisu Tomasza Jakubiaka
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images
podziel się: