Coraz lepsze polskie mięso drobiowe
Polskie mięso drobiowe daje możliwość szerokiego wyboru, który zaspokoi najwybredniejszych smakoszy. Znajdują się witaminy: A, E, D, K oraz B1, B2 i B12 oraz łatwo przyswajalne białko. Polscy producenci mięsa drobiowego często pakują je próżniowo (vacuum). To bezpieczna metoda pozwalająca na wydłużenie okresu przydatności mięsa do spożycia bez konieczności stosowania substancji konserwujących. Dzięki nowoczesnym technologiom mięso w naturalny sposób zachowuje dłużej świeżość i właściwą barwę. Właśnie na takie mięso warto stawiać w swojej diecie.
Zupa z pulpecikami z kurczaka - przepis
Zupa - składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 10 g krojonych grzybów Mun
- 100 g makaronu Vermicelli
- 50 g pędów z bambusa
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól
Pulpeciki - składniki:
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka, ja użyłem udek
- 1 mała marchew, starta na drobnej tarce
- kawałek imbiru wielkości dużego ząbka czosnku
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej dymki
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli
Zobacz także:
- Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego
- Kaczka w trzech odsłonach. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Dzień Polskiej Żywności: przepisy Jana Kuronia na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images
Materiał promocyjny
podziel się: