Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami:
- 1 kaczka
- 3 łyżki oleju
- 2 duże jabłka
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki majeranku
- łyżka tymianku
- łyżka pieprzu ziołowego
- 6 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami:
Kaczkę natrzyj z zewnątrz mieszanką oleju, pieprzu ziołowego, majeranku, tymianku, czosnku (4 ząbki) oraz soli i pieprzu. Do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka, pozostały czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Piecz przez 100 – 120 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj aby polewać kaczkę wytopionym tłuszczem co 10 minut. 40 minut przed końcem pieczenia możesz położyć na około niej surowe, pokrojone w ćwiartki ziemniaki lub serować z kaszą lub kluseczkami.
Zupa grzybowa – krem
Składniki na zupę grzybową:
- 1 kg g świeżych ew. mrożonych grzybów lub 100 g suszonych (najlepiej podgrzybków)
- 50 g masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Płaska łyżka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
- Pęczek włoszczyzny
- 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
- 150 g łazanek
- ½ pęczka natki pietruszki
- Ew. śmietana 30%
- 300 g mąki pszennej
Sposób przygotowania zupy grzybowej:
Jeżeli zupę przygotowujesz z suszonych grzybów namocz je na 1,5 godziny przed gotowaniem w zimnej wodzie (wody nie wylewaj).
Włoszczyznę umyj i obierz. Zalej ją 2 l zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gotuj do miękkości.
W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj posiekany drobno czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn oraz pokrojone grzyby. Całość duś przez 10 minut. Następnie zalej bulionem.
Po zagotowaniu gotuj 20 minut, całość zmiksuj.
Kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem
Składniki na kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:
- ziemniaki mączyste 1.5 kg
- mąka pszenna 2-3 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- elementy kaczki 700 g
- czosnek 3 ząbki
- suszony majeranek czubata łyżka
- posiekana papryczka pepperoni
- starty kawałek imbiru
- łyżeczka ziaren białego sezamu
- 2 łyżki świeżej kolendry
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- cebula – 2 szt.
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania kartaczy z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:
Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkim ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki podziel na dwie części. Jedną część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zawiń w ściereczkę i odciśnij z wody. Wodę z ziemniaków odstaw na kilkanaście minut, skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę.
Mięso z kaczki gotuj do miękkości na małym ogniu. Dopraw solą, imbirem, posiekanym chili, kolendrą mieloną i świeżą oraz sezamem. Całość zmiksuj. Odstaw do przestygnięcia.
Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej zagnieć ciasto. Pokrój na plastry. Na każdym ułóż trochę farszu, zawiń i gotuj na osolonej wodzie.
Truskawki zapiekane pod koglem-moglem
Składniki na truskawki zapiekane pod koglem-moglem:
- 12 jajek
- 350 g owoców sezonowych
- 5 łyżek cukru pudru
- 10 ml winiaku lub aromatu. Np. waniliowego
Sposób przygotowania truskawek zapiekanych pod koglem-moglem:
Owoce myjemy i usuwamy z nich szypułki (jeśli potrzeba). Co większe kroimy na pół i układamy na płaskie naczynie. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną soli za pomocą miksera bądź trzepaczki pod koniec dodając odrobine alkoholu. Masę wylewamy na owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 7 – 10 minut.
Zrazy zawijane
Składniki na zrazy zawijane:
- 1 kg wołowiny (udziec lub krzyżowa)
- Mąka do obtoczenia
- 6 łyżeczek musztardy
- 100 g boczku podzielonego na 6 kawałków
- 2 większe ogórki kiszone
- 6 suszonych podgrzybków
- 2 cebule
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- Olej
- 100 g masła
- 2,5 l bulionu
Sposób przygotowania zrazów zawijanych:
Grzyby namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Mięso podziel na 6 kawałków i rozbij je tłuczkiem (uważaj aby nie przedziurawić). Każdy kawałek posmaruj musztardą, dodaj kawałek ogórka, piórka cebuli, boczek i dopraw solą oraz pieprzem. Zwiń je i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami.
Mięso obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu przesmaż cebulę. Ułóż niej zrazy i zalej całość bulionem. Gotuj ok. 60 min (w zależności od grubości).
Zobacz także:
- Prosty przepis na domową nalewkę z rokitnika
- Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy
- Zapiekane cykorie, szybki jabłecznik z patelni i mule z trawą cytrynową - pyszne dania Grzegorza Zawieruchy
Autor: Katarzyna Lackowska
Źródło: Jan Kuroń