Dzień Polskiej Żywności: przepisy Jana Kuronia na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie

Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bogactwo polskiej kuchni coraz częściej jest doceniane nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Chętnie wracamy do korzeni i sięgamy po tradycyjne potrawy - takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Jan Kuroń postanowił odświeżyć nieco te przepisy.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami:

  • 1 kaczka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże jabłka
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka tymianku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • 6 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami:

Kaczkę natrzyj z zewnątrz mieszanką oleju, pieprzu ziołowego, majeranku, tymianku, czosnku (4 ząbki) oraz soli i pieprzu. Do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka, pozostały czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Piecz przez 100 – 120 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj aby polewać kaczkę wytopionym tłuszczem co 10 minut. 40 minut przed końcem pieczenia możesz położyć na około niej surowe, pokrojone w ćwiartki ziemniaki lub serować z kaszą lub kluseczkami.

Zupa grzybowa – krem

Składniki na zupę grzybową:

  • 1 kg g świeżych ew. mrożonych grzybów lub 100 g suszonych (najlepiej podgrzybków)
  • 50 g masła
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Płaska łyżka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
  • Pęczek włoszczyzny
  • 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 g łazanek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Ew. śmietana 30%
  • 300 g mąki pszennej

Sposób przygotowania zupy grzybowej:

Jeżeli zupę przygotowujesz z suszonych grzybów namocz je na 1,5 godziny przed gotowaniem w zimnej wodzie (wody nie wylewaj).

Włoszczyznę umyj i obierz. Zalej ją 2 l zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gotuj do miękkości.

W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj posiekany drobno czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn oraz pokrojone grzyby. Całość duś przez 10 minut. Następnie zalej bulionem.

Po zagotowaniu gotuj 20 minut, całość zmiksuj.

Kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem

Składniki na kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:

  • ziemniaki mączyste 1.5 kg
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • elementy kaczki 700 g
  • czosnek 3 ząbki
  • suszony majeranek czubata łyżka
  • posiekana papryczka pepperoni
  • starty kawałek imbiru
  • łyżeczka ziaren białego sezamu
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • cebula – 2 szt.
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania kartaczy z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:

Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkim ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki podziel na dwie części. Jedną część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zawiń w ściereczkę i odciśnij z wody. Wodę z ziemniaków odstaw na kilkanaście minut, skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę.

Mięso z kaczki gotuj do miękkości na małym ogniu. Dopraw solą, imbirem, posiekanym chili, kolendrą mieloną i świeżą oraz sezamem. Całość zmiksuj. Odstaw do przestygnięcia.

Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej zagnieć ciasto. Pokrój na plastry. Na każdym ułóż trochę farszu, zawiń i gotuj na osolonej wodzie.

Truskawki zapiekane pod koglem-moglem

Składniki na truskawki zapiekane pod koglem-moglem:

  • 12 jajek
  • 350 g owoców sezonowych
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 10 ml winiaku lub aromatu. Np. waniliowego

Sposób przygotowania truskawek zapiekanych pod koglem-moglem:

Owoce myjemy i usuwamy z nich szypułki (jeśli potrzeba). Co większe kroimy na pół i układamy na płaskie naczynie. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną soli za pomocą miksera bądź trzepaczki pod koniec dodając odrobine alkoholu. Masę wylewamy na owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 7 – 10 minut.

Zrazy zawijane

Składniki na zrazy zawijane:

  • 1 kg wołowiny (udziec lub krzyżowa)
  • Mąka do obtoczenia
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 100 g boczku podzielonego na 6 kawałków
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 6 suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Olej
  • 100 g masła
  • 2,5 l bulionu

Sposób przygotowania zrazów zawijanych:

Grzyby namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Mięso podziel na 6 kawałków i rozbij je tłuczkiem (uważaj aby nie przedziurawić). Każdy kawałek posmaruj musztardą, dodaj kawałek ogórka, piórka cebuli, boczek i dopraw solą oraz pieprzem. Zwiń je i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami.

Mięso obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu przesmaż cebulę. Ułóż niej zrazy i zalej całość bulionem. Gotuj ok. 60 min (w zależności od grubości).

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Źródło: Jan Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości