Bary mleczne to miejsca, w których zjemy smacznie, domowo i tanio. Oprócz tego są one niezłym kawałek historii polskiej gastronomi. Jak zaczęła się historia barów w Polsce? Na czym polega ich fenomen?
Mimo że salceson zaliczany jest do jednych z najpopularniejszych polskich dań, to jego smak nie wszystkim odpowiada. Ranking opublikowany przez portal kulinarny "TasteAtlas" wskazuje salceson jako najgorsze danie mięsne na świecie. Dlaczego został źle oceniony? Dania z jakich krajów znalazły się w zestawieniu?
Piątek, 2 czerwca przyniósł wiele ciekawych informacji z Polski i świata. Oto skrót najważniejszych wydarzeń.
TasteAtlas to kulinarny portal, który regularnie publikuje rankingi potraw z całego świata.
Czym są fuczki, proziaki i gomółki serowe?
pierogi
Sielawa to ryba słodkowodna z polskich jezior. Delikatna w smaku, z dużymi, łatwo odchodzącymi ośćmi. Nietrudna do przyrządzenia, dobrze smakuje wędzona, grillowana i marynowana w occie. Jak można podać sielawę? Jakie ma wartości odżywcze?
Na jesieni najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju przetwory, w tym kiszonki. Oprócz kapusty czy ogórków, można przygotować także kiszone jabłka. Są praktycznie niedostępne w sklepach, chociaż dawniej królowały na polskich stołach. Przedstawiamy nasz prosty przepis.
Bogactwo polskiej kuchni coraz częściej jest doceniane nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Chętnie wracamy do korzeni i sięgamy po tradycyjne potrawy - takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Jan Kuroń postanowił odświeżyć nieco te przepisy.
Ryba na polskich stołach najczęściej gości jako danie obiadowe. Można jednak z niej przygotować również przystawki i przekąski. Przykładem zimnej przystawki jest ryba po chojnicku, którą przygotowuje się, mieszając usmażone filety z ryby z duszonymi, aromatycznymi warzywami. Przepis na rybę po chojnicku można samodzielnie modyfikować, dodając ulubione warzywa i przyprawy.
Polska kuchnia to nie tylko schabowy i rosół. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, zajadają się także zupą grzybową, żurkiem czy plackami ziemniaczanymi. Które z tych potraw smakują im najbardziej? Odpowiedzi na to pytanie dostarczył ranking przygotowany przez TasteAtlas.
5 lat temu bracia Matteo i Marco Brunetti przybyli z ziemi włoskiej do Polski. Choć wychowali się w malowniczym mieście Frascati, to w kraju nad Wisłą poczuli się bezpiecznie. Jak spędzają Święta Bożego Narodzenia oraz jakie dania przeważają na ich stole?
Gotował m.in kopenhaskiej Nomie, na igrzyskach olimpijskich w Londynie, a Jamie Oliver dał mu jedną ze swoich restauracji! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Damiana Wawrzyniaka, który podbija świat... polskimi przepisami!
Damian Wawrzyniak to szef kuchni i konsultant kulinarny. Gotował w najlepszych restauracjach świata, a także na igrzyskach olimpijskich w Londynie. Swoimi przepisami podbił podniebienia Brytyjczyków. W jednej z najlepszych londyńskich restauracji, która korzysta z jego usług, spotkała się z nim Anna Senkara.
Mateusz Gessler jest członkiem jury w nowym programie TVN MasterChef Junior. Czy w dzieciństwie lubił gotować? Lubi polską kuchnię? Rozmawiała z nim dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
"Polska" dzielnica Nowego Jorku - Greenpoint, ze względu na swoje położenie przy Manhattanie, z roku na rok staje się coraz droższa. Właśnie tutaj swoje restauracje ma ambasador polskiej kuchni w Stanach Zjednoczonych - Krzysztof Drzewiecki. Cieszą się one dużym powodzeniem nie tylko wśród Polaków, ale także Amerykanów. Wydawałoby się, że życie Krzysztofa to pasmo samych sukcesów. Niestety tak nie jest. Oto jego historia.
David Angel, mister Kolumbii marzy, by stać się jednym z nas. Jak może to zrobić? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki postanowił go nieco przetestować;) Czy David potrafi wyrecytować inwokację? Czy umie zatańczyć krakowiaka i co sądzi o naszych polskich przysmakach - flaczkach i pierogach?
To miejsce nie zmienia się pomimo upływu lat. I właśnie to najbardziej cenią w nim wierni klienci. Z naszą kamerą odwiedziliśmy pewną warszawską restaurację, utrzymaną w stylistyce lat 70. ubiegłego wieku, w której jadł m.in.: Kieślowski, Polański, Piwowarski i Pasikowski. Jakie dania cieszą się tu największym powodzeniem?
Ghanshyanbhai Khatri został uznany za najlepszego zagranicznego studenta w Polsce. Za za doceniło go jury? Dlaczego zdecydował się na studia w Krakowie? Skąd zainteresowania fizyką?Jak Ghanshyanbhai spędza czas wolny w Polsce i czy znalazł tu przyjaciół?
Paweł Zając, szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN polskie potrawy: pierogi z kaszą gryczaną i dudkami cielęcymi, czerwone pierogi ze szpinakiem i bryndzą, pyzy z mięsem i pierogi leniwe. A na deser podał placek z jabłkami i polską pana cottę, czyli leguminę. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!
Amerykański serial "Gra o tron" emitowany jest aż w 60 krajach na świecie. To telewizyjny fenomen, który przed telewizorami gromadzi miliony fanów fantasy. Z aktorami "Gry o tron", którzy przybyli do Polski, by promować ten serial spotkała się dziennikarka Dzień Dobry TVN Ania Wendzikowska. Czy Daniel Portman, serialowy Podrick Payne i John Bradley, czyli Samwell Tarly, próbowali polskiej kuchni? Co najbardziej im smakowało? Czy potrafią wymówić polską nazwę serialu? Co wydarzy się w kolejnych odcinkach "Gry o tron"?