Lokalna kuchnia rzeszowskich piwnic okiem Roberta Makłowicza

Tajemnice rzeszowskich piwnic okiem Roberta Makłowicza
Źródło: Dzień Dobry TVN
Robert Makłowicz w sklepie kolonialnym z XIX wieku
Robert Makłowicz w sklepie kolonialnym z XIX wieku
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Robert Makłowicz zszedł na głębokość siedmiu metrów pod ziemią, aby ugotować klasyczny rzeszowski żur w kolonialnym sklepie z XIX wieku. Czym charakteryzuje się podkarpacka kuchnia i jakie atrakcje oferują tamtejsze piwnice pod rynkiem? Odpowiedzi na te pytania znalazł reporter Dzień Dobry TVN.

Rzeszowskie piwnice - atrakcje turystyczne

Przewodnik Kuba Pawłowski oprowadził reportera Dzień Dobry TVN Piotra Wojtasika po około 400-metrowej piwnicy położonej tuż pod rynkiem Rzeszowa.

- Jesteśmy przy końcówce rynku. To miejsce odkryli ludzie, którzy kiedyś mieszkali w Rzeszowie, jeszcze w latach 60. Miasto utrzymywało się z kupiectwa, z handlu, potrzebowało miejsca do zdeponowania dóbr i dlatego te przestrzenie, [piwnice - przyp. red.] były bardzo cenne, bardziej niż domy - tłumaczy Pawłowski.

Na jakie atrakcje rzeszowskich piwnic możemy liczyć, wybierając się tam na podziemną wycieczkę? Dla fanów lotnictwa nie lada gratką jest podziwianie fragmentu silnika odrzutowca, a dla pasjonatów historii i muzyki - multimedialna szafa grająca, która opowiada o osiągnięciach lokalnych artystów.

Robert Makłowicz o rzeszowskiej kuchni

Rzeszowską historią zafascynowani są nie tylko lokalni przewodnicy, lecz także popularny znawca kuchni - Robert Makłowicz. Przed kamerami Dzień Dobry TVN opowiedział o wpływie ruskiego osadnictwa na tradycje, którymi przesiąkło Podkarpacie. Ekspert zaznaczył, że to właśnie na tych terenach żur nie jest propozycją obiadową a śniadaniową.

- W tym żurze jest dużo grzybów i wędzonych elementów, czyli wędzonka, kiełbasa. W zupie jest cały zakwas razem z mąką - wyjaśnia Robert Makłowicz.

Jak przyrządzić fuczki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej? Czym są gomółki serowe oraz charakterystyczne dla Rzeszowa proziaki? Tego dowiecie się z naszego materiału wideo. A jeżeli nie zdążyliście obejrzeć Dzień Dobry TVN na żywo, wystarczy zajrzeć na Player.pl.

DD_20220217_Wojtasik_1_REP
Tajemnice rzeszowskich piwnic…
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości