Robert Makłowicz jest jedną z najbardziej charyzmatycznych osób w polskiej przestrzeni publicznej. Niedawno dziennikarz i krytyk kulinarny spróbował swoich sił w roli lektora. Gdzie można go usłyszeć?
Roberta Makłowicza nikomu nie trzeba przedstawiać. Prezenter, podróżnik zaskarbił sobie sympatię widzów doskonałym poczuciem humoru, ale i przepięknym głosem. To właśnie ten wyjątkowy talent postanowiła wykorzystać Małgorzata Ostrowska. Co wyszło z tego spotkania?
Co jeszcze się wydarzyło?
Podróżnik, dziennikarz, krytyk kulinarny oraz smakosz. Robert Makłowicz to kultowa postać, która łączy pokolenia. Wielbiciel Chorwacji oraz smaków z rozmaitych zakątków świata kończy dziś 61 lat.
Jak będą brzmiały zapowiedzi w wykonaniu znanego kucharza i podróżnika? Sprawdź.
Chorwacja to przepiękny kraj, który cieszy się ogromną popularnością wśród turystów. Ten kierunek szczególnie upodobali sobie zwłaszcza Polacy. Dlaczego? Co przyciąga ich do Chorwacji? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedzieli Michał Cessanis oraz Robert Makłowicz dziennikarz, krytyk kulinarny.
Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale i jedzenie. Próbowanie lokalnej kuchni i nieznanych dotąd smaków.
Do księgarń trafiła nowa książka krytyka kulinarnego zatytułowana "Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia".
Robert Makłowicz to jeden z najbardziej uznanych kucharzy i krytyków kulinarnych w Polsce. Idol młodzieży i wielbicieli gastronomii świętuje 60. urodziny. Ciężko pracował, by być w miejscu, w którym jest dzisiaj.
Zobacz podsumowanie niedzieli, 6 sierpnia.
Zabawny film zaskoczył internautów.
Robert Makłowicz od lat króluje nie tylko na rynku kulinarnym, a też biznesowym. Tym razem otwiera nową firmę ze swoimi synami. Jak sami mówią: "Inspiracją do stworzenia marki są najlepsza doświadczenia".
Potrafią fenomenalnie gotować, a przy tym zdobyli dużą popularność w mediach.
Robert Makłowicz zagrał w filmie "Asterix i Obelix: Imperium Smoka", a dokładnie jest narratorem w polskiej wersji językowej. Francuski film przygodowy zainspirował dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską do spotkania z krytykiem kulinarnym we francuskiej restauracji w Krakowie.
Piotr Wojtasik wypił kawę z Robertem Makłowiczem, który od jakiegoś czasu pełni funkcję ambasadora akcji "Nic co ludzkie nie jest nam obce" Fundacji Avalon. Panowie spotkali się w nieprzypadkowym miejscu.
Czym są fuczki, proziaki i gomółki serowe?
Robert Makłowicz stara się pozostawać w stałym kontakcie ze swoimi obserwatorami. Z tego też powodu ruszył z cyklem "MakłowiczMovie" na Instagramie, w którym odpowiada na zadawane mu przez fanów pytania. Podróżnik odniósł się m.in. do konwenansu mówienia "smacznego" przed posiłkiem. Był przy tym bardzo krytyczny.
Robert Makłowicz potrafi mówić o jedzeniu tak, że opowieść jest lepsza od opisywanego dania. Krytyk kulinarny był gościem w trzecim odcinku nowego sezonu programu "Kuba Wojewódzki". Panowie wspominali swoją młodość, a także rozmawiali o schabowym i sporcie.
Każda książka i zawarta w niej idea pozostawia ślad w naszej świadomości. A jakie lektury ukształtowały Roberta Makłowicza? Prosto z Krakowa przedstawił nam propozycje obok których nie mógł przejść obojętnie.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To właśnie tego dnia nie ważąc na kalorie, pałaszujemy słodkie pączki z konfiturą, budyniem czy ajerkoniakiem. A czy wiesz, jaka jest ich historia? Z jakim nadzieniem serwuje się je w poszczególnych regionach Polski? O pysznej tradycji opowiedzieli w programie dziennikarka Katarzyna Bosacka oraz krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Makłowicz zabrał widzów Dzień Dobry TVN nad Adriatyk, a dokładnie do dalekiej Dalmacji, czyli części Chorwacji. Tutaj znajduje się mikrokosmos Roberta. I to tutaj kucharz pomieszkuje już od 9 lat. To właśnie nam zdradził, jakie miejsca warto zwiedzić, aby zjeść najsmaczniej jak to tylko możliwe.
Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".
11 listopada odbędzie się premiera nowego programu Roberta Makłowicza "Makłowicz w drodze". Dlaczego jako pierwszą postanowił odwiedzić Austrię? Co go pociąga w tym kraju? Podróżnik, historyk czy smakosz - które określenie pasuje do niego najbardziej? I dlaczego nie uważa się za kucharza? "Mono zawsze oznacza nudę" - powiedział w Dzień Dobry TVN Robert Makłowicz. Czy to właśnie różnorodność jest najważniejszym czynnikiem przy wyborze kolejnego miejsca, do którego się wybierze?
Gościem Dzień Dobry TVN był syn znanego krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza - Mikołaj. Wspólnie z ojcem prowadzi firmę zaopatrującą restauracje w wino. Niedługo otworzy swoją pierwszą restaurację. Zapytaliśmy go, czym zajmuje się sommelier, jak być dobrym kelnerem i ile należy dawać napiwku, kiedy jesteśmy zadowoleni z obsługi.