Reszta artykułu znajduje się pod materiałem wideo.
Dlaczego nie powinno się gotować parówek?
Przygotowując parówki, większość osób wrzuca je do wrzącej wody i gotuje przez kilka minut. Okazuje się jednak, że jest to często powielany błąd, który może negatywnie wpłynąć zarówno na smak, jak i konsystencję parówek. W jaki sposób powinno się je zatem przygotowywać?
Jak wyjaśnił ceniony ekspert kulinarny, Robert Makłowicz, w rozmowie z radiem Nowy Świat, parówki są kiełbasami parzonymi, które nie potrzebują długotrwałego gotowania.
- Parówka - jest to kiełbasa parzona. Należy zagotować wodę, wyłączyć pod nią ogień i dopiero wtedy wrzucić do niej parówkę, nie gotując, tylko zagrzewając w niegotującej się wodzie. Nie możemy dalej bezmyślnie gotować parówek, bo pękają - wyjaśnił.
Jakie parówki najlepiej wybrać?
Spore znaczenie ma nie tylko sposób przygotowania parówek, ale również ich jakość. Najlepiej sięgać po te, które zawierają jak najwięcej dobrej jakości mięsa - dobrze, by było go ponad 90 proc. By uniknąć problemów zdrowotnych, na co dzień warto unikać produktów obfitujących w fosforany, azotyny i azotany czy glutaminian sodu.
Co więcej, przed podgrzaniem parówek warto wyjąć je z lodówki i pozostawić na 20-30 minut w temperaturze pokojowej - dzięki temu, gdy trafią już do wrzątku, podgrzeją się równomiernie, nie popękają i pozostaną soczyste.
Warto także unikać gotowania parówek w plastikowej osłonce, ponieważ wysoka temperatura może uwolnić szkodliwe substancje.
Zobacz także:
- S'more to niesamowicie prosta przekąska, która pochodzi z Ameryki. Możesz łatwo zrobić ją w domu
- Przekąska z tortilli i łososia – pomysły na tortillę z łososiem
- Orzechowe lizaki - przekąska na domową imprezę
Autor: AK
Źródło: Radio Nowy Świat
Źródło zdjęcia głównego: Claudia Probst/Getty Images