Kulki z mozarelli
Składniki:
300 g mini mozarelli (w formie małych kulek)
100 g pomidorków koktajlowych
garść suszonych pomidorów
świeżo starty parmezan
świeży tymianek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Ciasto:
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki pszennej
1 jajko
woda
+
olej do smażenia
bułka tarta
Przygotowanie:
Składniki ciasta wymieszaj, dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencje bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodaj sól, pieprz i świeży tymianek. Kulki mozarelli maczaj w cieście, obtaczaj w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. W blenderze wymieszaj pomidory świeże i suszone, parmezan, oliwę z oliwek, dopraw do smaku. Smażony ser podawaj z sosem pomidorowym.
Łososiowe szaszłyki
Składniki:
400 g filetu z łososia bez skóry
garść suszonych śliwek
sok z 2 pomarańczy
1 łyżka sezamu
papryczka chili
sok z cytryny
2 łyżki miodu
sól
pieprz
cynamon
Przygotowanie:
Łososia pokrój w cienkie paski. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy, posmaruj nim łososia. Rybę nabijaj na patyczki do szaszłyków, dodaj też suszone śliwki i sezam. Szaszłyki smaż na patelni lub przygotuj w piekarniku. Pozostały sok mocno odparuj, dodaj starty imbir, cynamon, papryczkę chili. Łososia podawaj z sosem pomarańczowym.
Ziemniaki faszerowane chili con carne
Składniki:
puszka pomidorów bez skórki
300 g mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli
chili pieprz cayenne
czerwona papryka
puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
kmin rzymski
100 ml wody
2 cebule
oregano
+
8 ziemniaków
tarty żółty ser
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dodaj kmin, oregano, chili. Następnie wrzuć wołowinę i smaż aż zmieni kolor. Wlej pomidory z puszki, wodę, gotuj na małym ogniu ok. 20 min. Wrzuć pokrojoną paprykę, gotuj 5 min. Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj ok. 20 min. Ziemniaki podpiecz w piekarniku, następnie przekrój, wydrąż środek, nafaszeruj mięsem, posyp serem i zapiekaj ok. 10 min.
Orzechowe lizaki
Składniki:
200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g kremu czekoladowego
200 g roztopionej czekolady
100 g mascarpone
300 g biszkoptu
+
patyczki do lodów
Przygotowanie:
Biszkopt pokrusz, wymieszaj z mascarpone i kremem czekoladowym. Ulep małe kulki (wielkości orzechów włoskich), włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie, nabij kulki na patyczki do lodów, obtaczaj w czekoladzie, posyp orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN