Tortilla świetnie komponuje się nie tylko ze składnikami charakterystycznymi dla kuchni meksykańskiej. Przekąski z tortilli z łososiem to oryginalne danie, które sprawdzi się na mniej i bardziej oficjalnych imprezach. Pszenna tortilla świetnie współgra ze smakiem łososia. Tortillę zawijaną z łososiem możemy przygotować na wiele sposobów. Przepis na tortillę z łososiem – pomysły na niebanalne przystawki.
Tortilla ze szpinakiem i łososiem
Tortilla z łososiem i szpinakiem na zimno to idealna przekąska, która zachwyci każdego oryginalnym smakiem. Żeby przygotować przepyszne roladki z tortilli ze szpinakiem i łososiem dla 2 osób, będziemy potrzebować:
· 4 pszennych tortilli,
· 40 dag łososia wędzonego,
· 2-3 garści świeżego szpinaku,
· 10 dag serka śmietankowego.
Sposób przygotowania:
1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty.
2. Łososia kroimy na drobne kawałki.
3. Szpinak dokładnie myjemy i siekamy.
4. Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy trochę serka śmietankowego, dodajemy szpinak i kawałki łososia.
5. Każdą tortillę dokładnie zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na kawałki o grubości około 3 centymetrów.
Roladki z tortilli z łososiem i szpinakiem z dodatkiem serka śmietankowego charakteryzują się delikatnym smakiem. Tortilla z łososiem i szpinakiem to przekąska, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jest więc idealnym pomysłem na szybką, smaczną przystawkę.
Tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym
Zawijana tortilla z łososiem i serkiem chrzanowym to przekąska, którą przygotujemy w mgnieniu oka. Serek o smaku chrzanu nada przystawce oryginalny ostry smak. Żeby przygotować placki tortilli z łososiem i serkiem chrzanowym dla 2-3 osób, będziemy potrzebować:
· 4 pszennych tortilli,
· 40 dag łososia wędzonego,
· 20 dag serka chrzanowego.
Sposób przygotowania:
1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez około 2-3 minuty.
2. Łososia kroimy na drobne kawałki.
3. Na każdym placku rozsmarowujemy serek chrzanowy i dodajemy kawałki łososia.
4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na ukośne kawałki o grubości około 3 cm.
Roladki z łososia w tortilli z dodatkiem serka chrzanowego możemy podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tortilla z łososiem i suszonymi pomidorami
Tortilla na zimno z łososiem z dodatkiem suszonych pomidorów to kolejna z propozycji podania tej smacznej przystawki. Do przygotowania minitortilli z łososiem i suszonymi pomidorami dla 2-3 osób będziemy potrzebować:
· 4 pszennych tortilli,
· 40 dag łososia wędzonego,
· 30 dag suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania:
1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez około 2-3 minuty.
2. Łososia i suszone pomidory kroimy na drobne kawałki.
3. Na każdym placku układamy kawałki pomidorów i łososia.
4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Tortilla z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami to świetny pomysł zarówno na lekki obiad czy kolację, jak i przystawkę.
Tortilla z łososiem i serkiem mascarpone
Tortilla z łososiem i serkiem z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią delikatne w smaku potrawy. Roladki z tortilli z łososiem i serkiem mascarpone charakteryzują się subtelnym, łagodnym smakiem. Do przygotowania łososia zawijanego w tortilli z dodatkiem pysznego serka mascarpone dla 2-3 osób będziemy potrzebować:
· 4 pszennych tortilli,
· 40 dag łososia wędzonego,
· 30 dag serka mascarpone.
Sposób przygotowania:
1. Tortille podgrzewamy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty.
2. Łososia kroimy na drobne kawałki.
3. Na każdym placku rozsmarowujemy serek mascarpone i dodajemy kawałki łososia.
4. Placek zawijamy w rulon i kroimy ukośnie na małe kawałki.
Roladki z tortilli i łososia z dodatkiem delikatnego serka mascarpone to szybka w przygotowaniu, smaczna przekąska.
Tortilla z łososiem i awokado
Kolejną z propozycji podania tortilli z wędzonym łososiem jest wersja z awokado. Łosoś w tortilli podany razem z awokado, owocem słynącym ze swoich właściwości odżywczych, to świetny pomysł na pyszną i zdrową przekąskę. Składniki potrzebne do przygotowania (dla 2-3 osób):
· 4 pszenne tortille,
· 40 dag łososia,
· dojrzałe awokado.
Sposób przygotowania:
1. Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni.
2. Łososia i awokado kroimy na drobne kawałki.
3. Na każdym placku układamy kawałki awokado i łososia.
4. Tortille zawijamy w rulon, przygniatamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Zarówno tortilla z łososiem na zimno , jak i tortilla z łososiem na ciepło smakują wybornie. Minitortilla z łososiem i dodatkami podana na zimno sprawdzi się świetnie jako oryginalna przekąska na domowych imprezach. Rollsy z tortilli z łososiem na pewno zachwycą swoim smakiem wszystkich gości. Jeśli zaś chcemy przygotować ciepły, lekki obiad, możemy podgrzać tortille z łososiem i od razu je zaserwować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN