Kulinarne ścieżki Roberta Makłowicza. "Od tego czasu zacząłem gotować po tajsku"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Fuzja smaków Roberta Makłowicza
Fuzja smaków Roberta Makłowicza
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Do księgarń trafiła nowa książka Roberta Makłowicza zatytułowana "Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia". Jakie przepisy odnajdą w niej czytelnicy? Gdzie krytyk kulinarny odbył kurs gotowania? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedział autor.

Robert Makłowicz uczęszczał na kurs gotowania w Tajlandii

Ulubiony przez wielu gotujący podróżnik po raz pierwszy odwiedził Tajlandię prawie 20 lat temu. - Wiem, że dla ludzi 15-letnich to może być wiek, ale dla ludzi trochę starszych takich jak my, nie wypominając sobie, to było przed chwilą i to była zupełnie inna sytuacja niż jest teraz. Bo dzisiaj - zwłaszcza w Warszawie - kuchnia z tamtej części świata jest reprezentowana bardzo szeroko, a wtedy nic o tym nie wiedzieliśmy - mówił Robert Makłowicz w Dzień Dobry TVN.

Jak dodał, udał się tam m.in. po to, żeby zapisać się na kurs gotowania. - To jedyna szkoła kulinarna, do której uczęszczałem w życiu, bo nie jestem przecież szefem kuchni. Gotuję dla przyjemności, ale ponieważ wtedy nie miałem o tym kompletnie pojęcia, to przy uniwersytecie w Bangkoku, akurat ja tam byłem, działały kursy, które kończyły się egzaminem. Polegał on na tym, że przez cały dzień miałem skrypt, dwie szefowe i one sprawdzały, czy to, co ugotuję, jest zgodne z tajskim kanonem. Od tego czasu zacząłem gotować po tajsku - wyjaśnił nasz gość.

Fuzja smaków Roberta Makłowicza

W książce "Fuzja smaków. Azja południowo-wschodnia" Roberta Makłowicza odnajdziemy ponad 80 przepisów z takich krajów jak: Tajlandia, Wietnam, Malezja, Singapur, Filipiny czy Kambodża. Jak zapewnił autor, wszystkie dania można przygotować w domowej kuchni, a składniki do nich dostać w sklepach internetowych.

- Dostosowałem przepisy, bo nie ma żadnego powodu, żeby kupować cukier palmowy, którego użyjemy dwa razy do roku. Wystarczy zwykły trzcinowy albo zwykły. Nie wpłynie to na jakość. Dużo jest potraw teoretycznie brzmiących jako potrawy mięsne, ale wiem, gdzie żyjemy, jakie są mody, trendy, słuszne postanowienie zwłaszcza wśród młodych ograniczenia albo wręcz rezygnacji z diety mięsnej, więc, żeby nie popadali w prostrację i depresję, w dziale mięsnym jest mnóstwo wskazówek, jak zrobić to danie w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej - zapewnił nasz rozmówca.

Robert Makłowicz w sierpniu skończył 60 lat. Z tej okazji redakcja Dzień Dobry TVN podarowała krytykowi kulinarnemu ananasa. Zobacz materiał wideo, z którego dowiesz się również, w czym tkwi fenomen kuchni azjatyckiej oraz jak nasz gość wspomina swoją przygodę z telewizją.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana