Dlaczego warto poznawać świat przez jedzenie?
Zanim gastroturystyka na dobre rozkwitła w świadomości Polaków, jeden człowiek w połowie lat 90. XX w. stworzył niezwykły program kulinarno-podróżniczy i zaprosił nas do świata przysmaków. - Kiedy zaczynaliśmy, zupełnie inaczej wyglądała świadomość kulinarna w Polsce. Musiałem tłumaczyć, czym jest parmezan, czym są bakłażany. To się zmieniło diametralnie. Te dwadzieścia parę lat to jest naprawdę rewolucja jeśli chodzi o świadomość kulinarną Polaków - powiedział Robert Makłowicz, krytyk kulinarny.
Klaudia i Michał Radeliccy przemierzają świat w poszukiwaniu kulinarnych doznań. Od 7 lat prowadzą podróżniczego bloga. Klaudię do podróży namówił mąż. - Trenowałem szermierkę japońską, kendo, i byłem strasznie zajarany wyjazdem do Japonii. Ten pierwszy wyjazd chyba tak naprawdę otworzył nam głowę - powiedział Michał.
- Podróże zawsze mnie niezwykle nęciły. Może to kwestia genów. Mój ojciec był marynarzem, dużo podróżował. Ja mam też w sobie sporo krwi ormiańskiej. Ormianie, jak wiadomo więcej ich mieszka w diasporze niż poza granicami Armenii. Tak naprawdę rzeczą, która mnie interesuje najbardziej, jest historia, ale nie da się zrozumieć historii bez znajomości kulinariów i trudno jest ją zrozumieć bez podróży - wyjaśnił Robert Makłowicz.
Jakie korzyści daje podróżowanie i kosztowanie lokalnej kuchni?
Wojciech Grabowski prowadzi bloga podróżniczego oraz kanał kulinarny. Swoją przygodę z podróżami rozpoczął od zakupu niewielkiego campervana. Niedawno wrócił z podróży z Japonii. - Piękne jest to, że można poznać dany kraj nie tylko z perspektywy zabytków, ale również z perspektywy smaków. Smaki też często pozwalają poznać ludzi. Najbardziej wspominam różne dania, gdzie miałem okazję z moimi kolegami Japończykami u nich w japońskiej kuchni, gotować. Kiedy zabierali mnie np. do marketu i pokazywali produkty, które pierwszy raz widziałem na oczy i mam nadal tak, że wiele dań wiążę nie tyle z konkretnymi krajami, co z konkretnymi ludźmi i konkretnymi miejscami - przyznał.
Klaudia wyznała, że jej i Michałowi najbardziej zależy na próbowaniu lokalnej kuchni. - Na przykład jedziesz sobie do Włoch i masz ochotę na pizzę, ale w tym regionie akurat serwują najlepsze risotto, to otwórz się na to i spróbuj tego risotto - tłumaczyła.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Wyjeżdżasz na wakacje z biurem podróży? Na to musisz uważać, aby później nie mieć pretensji
- Wielkie greckie wakacje. Za co Polacy kochają ten kraj?
- Znany influencer zdobył Mount Everest i zebrał prawie 900 tys. zł na chore dzieci. Motywował go pewien rysunek
Autor: Katarzyna Oleksik
Reporter: Ł. Zagórski, F. Kmera
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN