"Nie da się zrozumieć historii bez znajomości kulinariów". Jakie korzyści daje gastroturystyka?

Dlaczego warto podróżować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Robert Makłowicz inspiracją podróży kulinarnych
Robert Makłowicz inspiracją podróży kulinarnych
Podróż marzeń do Namibii
Podróż marzeń do Namibii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Rodzinne podróże po Skandynawii
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Robert Szulc zakończył podróż dookoła świata
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Gdzie, jak i czym podróżować w 2022 roku?
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Łukasz i jego podróż przez Bajkał
Podróże to nie tylko zwiedzanie, ale i jedzenie. Próbowanie lokalnej kuchni i nieznanych dotąd smaków. O tym, jak cenne może być takie poznawanie świata doskonale wiedzą bohaterowie materiału Dzień Dobry TVN. Za co cenią podróżowanie?

Dlaczego warto poznawać świat przez jedzenie?

Zanim gastroturystyka na dobre rozkwitła w świadomości Polaków, jeden człowiek w połowie lat 90. XX w. stworzył niezwykły program kulinarno-podróżniczy i zaprosił nas do świata przysmaków. - Kiedy zaczynaliśmy, zupełnie inaczej wyglądała świadomość kulinarna w Polsce. Musiałem tłumaczyć, czym jest parmezan, czym są bakłażany. To się zmieniło diametralnie. Te dwadzieścia parę lat to jest naprawdę rewolucja jeśli chodzi o świadomość kulinarną Polaków - powiedział Robert Makłowicz, krytyk kulinarny.

Klaudia i Michał Radeliccy przemierzają świat w poszukiwaniu kulinarnych doznań. Od 7 lat prowadzą podróżniczego bloga. Klaudię do podróży namówił mąż. - Trenowałem szermierkę japońską, kendo, i byłem strasznie zajarany wyjazdem do Japonii. Ten pierwszy wyjazd chyba tak naprawdę otworzył nam głowę - powiedział Michał.

- Podróże zawsze mnie niezwykle nęciły. Może to kwestia genów. Mój ojciec był marynarzem, dużo podróżował. Ja mam też w sobie sporo krwi ormiańskiej. Ormianie, jak wiadomo więcej ich mieszka w diasporze niż poza granicami Armenii. Tak naprawdę rzeczą, która mnie interesuje najbardziej, jest historia, ale nie da się zrozumieć historii bez znajomości kulinariów i trudno jest ją zrozumieć bez podróży - wyjaśnił Robert Makłowicz.

Jakie korzyści daje podróżowanie i kosztowanie lokalnej kuchni?

Wojciech Grabowski prowadzi bloga podróżniczego oraz kanał kulinarny. Swoją przygodę z podróżami rozpoczął od zakupu niewielkiego campervana. Niedawno wrócił z podróży z Japonii. - Piękne jest to, że można poznać dany kraj nie tylko z perspektywy zabytków, ale również z perspektywy smaków. Smaki też często pozwalają poznać ludzi. Najbardziej wspominam różne dania, gdzie miałem okazję z moimi kolegami Japończykami u nich w japońskiej kuchni, gotować. Kiedy zabierali mnie np. do marketu i pokazywali produkty, które pierwszy raz widziałem na oczy i mam nadal tak, że wiele dań wiążę nie tyle z konkretnymi krajami, co z konkretnymi ludźmi i konkretnymi miejscami - przyznał.

Klaudia wyznała, że jej i Michałowi najbardziej zależy na próbowaniu lokalnej kuchni. - Na przykład jedziesz sobie do Włoch i masz ochotę na pizzę, ale w tym regionie akurat serwują najlepsze risotto, to otwórz się na to i spróbuj tego risotto - tłumaczyła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Ł. Zagórski, F. Kmera

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości