Smalec Na Bogato
Składniki:
300g brzuch wieprzowy
200g łopatka wieprzowa
4 ząbki czosnku
3 liść laurowy
4 jabłka, zielone, kwaskowe
garść świeżego majeranku
2 gałązki tymianku
1 litr mleka, pełno tłuszczowego
100g wędzonego boczku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do dużego rondla, zalewamy mlekiem, gotujemy na wolnym ogniu ok 6 – 7 godzin. Mleko powinno stać się kompletnie przezroczyste I mięso bardzo miękkie I soczyste. Oddzielane tłuszcz od mięsa do dwóch rożnych pojemników, usuwamy gałązki tymianku I majeranku. Używając maszynki do mięsa, mielimy mięso I wkładamy do małych talerzyków. Boczek kroimy drobno, smażymy na patelni, po nabraniu złocistego koloru kładziemy na smalec I zalewamy tłuszczem. Jemy po woli z chlebkiem!
Wolno gotujące się Żebro Wołowe w sokach własnych (96 Godzin kompletny process)
Składniki:
Zalewa :
sól koszerna – odliczamy 3% wagi mięsa + woda
1 litr wody
6 ziaren jałowca
5 liści laurowych
12 ziaren pieprzu
4 łyżki stołowe miodu
1 x 400 – 500g żebro z kością
Przygotowanie:
Zalewa : woda, sól koszerna, jałowiec, liście laurowe, pieprz, woda oraz miód - wlewamy do rondla, zagotowujemy, zmniejszamy do wolnego ognia i przytrzymujemy przez 25minut. Chłodzimy do temperatury 5C. Zalewamy żebro wołowe, zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Gotowanie metoda Sous Vide
Zamykamy żebro wołowe z dwoma łyżkami oliwy z Oliwek oraz 4 łyżkami zalewy w worku próżniowym. Ustawiamy temperaturę na 62C, gotujemy przez 72 godziny. Serwujemy z glazurowanymi marchwiami.
Espresso Crème Brule
Składniki:
500ml 32% śmietany
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 wanilie
9 żółtek
50g cukru białego
120g cukru białego do krystalizowania
Przygotowanie: Tniemy wanilie na pól, wyjmujemy nożem miąższ, wkładamy do śmietany, wraz ze strąkami, zostawiamy na noc do nabrania smaku. Ustawiamy piekarnik na 150C. Kawę dodajemy do śmietany, zagotowujemy. W tym samym czasie, miksujemy cukier z żółtkami, delikatnie aż do połączenia. Zalewamy jajka gotującą sie śmietaną, przecedzamy całość do plastikowego naczynia. Przygotowujemy żaroodporne szklanki na kawę I zalewamy je wcześniej przygotowaną śmietaną z kawą, wanilią… Kładziemy szklanki na głęboką blachę, zalewamy ¼ wysokości szklanek woda, wkładamy do wcześniej podgrzanego piekarnika, pieczemy przez ok 30min. Po wystygnięciu, zasypujemy cukrem oraz karmelizujemy palnikiem, serwujemy z wysuszonymi pomarańczami I segmentami pomarańczowymi marynowanymi w kawie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN