Dzień Polskiej Żywności: przepisy Jana Kuronia na tradycyjne potrawy w nowej odsłonie

Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Bogactwo polskiej kuchni coraz częściej jest doceniane nie tylko w kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Chętnie wracamy do korzeni i sięgamy po tradycyjne potrawy - takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie. Z okazji Dnia Polskiej Żywności Jan Kuroń postanowił odświeżyć nieco te przepisy.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki na kaczkę pieczoną z jabłkami:

  • 1 kaczka
    • 3 łyżki oleju
      • 2 duże jabłka
        • 1 główka czosnku
          • 2 łyżki majeranku
            • łyżka tymianku
              • łyżka pieprzu ziołowego
                • 6 liści laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego
                  • sól, pieprz

                    Sposób przygotowania kaczki pieczonej z jabłkami:

                    Kaczkę natrzyj z zewnątrz mieszanką oleju, pieprzu ziołowego, majeranku, tymianku, czosnku (4 ząbki) oraz soli i pieprzu. Do środka włóż pokrojone w ósemki jabłka, pozostały czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie. Piecz przez 100 – 120 minut w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj aby polewać kaczkę wytopionym tłuszczem co 10 minut. 40 minut przed końcem pieczenia możesz położyć na około niej surowe, pokrojone w ćwiartki ziemniaki lub serować z kaszą lub kluseczkami.

                    Zupa grzybowa – krem

                    Składniki na zupę grzybową:

                    • 1 kg g świeżych ew. mrożonych grzybów lub 100 g suszonych (najlepiej podgrzybków)
                      • 50 g masła
                        • 1 duża cebula
                          • 2 ząbki czosnku
                            • Płaska łyżka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
                              • Pęczek włoszczyzny
                                • 5 liści laurowych i 5 ziaren ziela angielskiego
                                  • 150 g łazanek
                                    • ½ pęczka natki pietruszki
                                      • Ew. śmietana 30%
                                        • 300 g mąki pszennej

                                          Sposób przygotowania zupy grzybowej:

                                          Jeżeli zupę przygotowujesz z suszonych grzybów namocz je na 1,5 godziny przed gotowaniem w zimnej wodzie (wody nie wylewaj).

                                          Włoszczyznę umyj i obierz. Zalej ją 2 l zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gotuj do miękkości.

                                          W garnku rozpuść masło. Zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj posiekany drobno czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn oraz pokrojone grzyby. Całość duś przez 10 minut. Następnie zalej bulionem.

                                          Po zagotowaniu gotuj 20 minut, całość zmiksuj.

                                          Kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem

                                          Składniki na kartacze z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:

                                          • ziemniaki mączyste 1.5 kg
                                            • mąka pszenna 2-3 łyżki
                                              • mąka ziemniaczana 2 łyżki
                                                • elementy kaczki 700 g
                                                  • czosnek 3 ząbki
                                                    • suszony majeranek czubata łyżka
                                                      • posiekana papryczka pepperoni
                                                        • starty kawałek imbiru
                                                          • łyżeczka ziaren białego sezamu
                                                            • 2 łyżki świeżej kolendry
                                                              • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                                                                • cebula – 2 szt.
                                                                  • olej
                                                                    • sól
                                                                      • pieprz

                                                                        Sposób przygotowania kartaczy z mięsem kaczym z chili, imbirem i sezamem:

                                                                        Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkim ogniu na odrobinie oleju. Ziemniaki podziel na dwie części. Jedną część ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zawiń w ściereczkę i odciśnij z wody. Wodę z ziemniaków odstaw na kilkanaście minut, skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę.

                                                                        Mięso z kaczki gotuj do miękkości na małym ogniu. Dopraw solą, imbirem, posiekanym chili, kolendrą mieloną i świeżą oraz sezamem. Całość zmiksuj. Odstaw do przestygnięcia.

                                                                        Z ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej zagnieć ciasto. Pokrój na plastry. Na każdym ułóż trochę farszu, zawiń i gotuj na osolonej wodzie.

                                                                        Truskawki zapiekane pod koglem-moglem

                                                                        Składniki na truskawki zapiekane pod koglem-moglem:

                                                                        • 12 jajek
                                                                          • 350 g owoców sezonowych
                                                                            • 5 łyżek cukru pudru
                                                                              • 10 ml winiaku lub aromatu. Np. waniliowego

                                                                                Sposób przygotowania truskawek zapiekanych pod koglem-moglem:

                                                                                Owoce myjemy i usuwamy z nich szypułki (jeśli potrzeba). Co większe kroimy na pół i układamy na płaskie naczynie. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy do lodówki, żółtka ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną soli za pomocą miksera bądź trzepaczki pod koniec dodając odrobine alkoholu. Masę wylewamy na owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 7 – 10 minut.

                                                                                Zrazy zawijane

                                                                                Składniki na zrazy zawijane:

                                                                                • 1 kg wołowiny (udziec lub krzyżowa)
                                                                                  • Mąka do obtoczenia
                                                                                    • 6 łyżeczek musztardy
                                                                                      • 100 g boczku podzielonego na 6 kawałków
                                                                                        • 2 większe ogórki kiszone
                                                                                          • 6 suszonych podgrzybków
                                                                                            • 2 cebule
                                                                                              • 8 liści laurowych
                                                                                                • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                                                  • Olej
                                                                                                    • 100 g masła
                                                                                                      • 2,5 l bulionu

                                                                                                        Sposób przygotowania zrazów zawijanych:

                                                                                                        Grzyby namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Mięso podziel na 6 kawałków i rozbij je tłuczkiem (uważaj aby nie przedziurawić). Każdy kawałek posmaruj musztardą, dodaj kawałek ogórka, piórka cebuli, boczek i dopraw solą oraz pieprzem. Zwiń je i zabezpiecz sznurkiem lub wykałaczkami.

                                                                                                        Mięso obtocz w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu przesmaż cebulę. Ułóż niej zrazy i zalej całość bulionem. Gotuj ok. 60 min (w zależności od grubości).

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                                        Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana