Różne odsłony schabu – pyszne i niebanalne. Oto sprawdzone przepisy Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni dzień dobry tvn
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Jak przygotować mięso w niebanalny sposób? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Sebastian Olma zdradził nam swoje pomysły i sposoby na schab. Na naszym stole pojawiły się: tradycyjny kotlet schabowy z kością i młodą kapustą, schab duszony z jabłkiem i figami oraz kajzerka ze schabowym, czyli klasyk ze szkolnych lat w nowej, odświeżonej wersji.

Tradycyjny schabowy z kością i młodą kapustą

Składniki na schabowy z kością:

Młoda kapusta:

  • kapusta młoda biała
    • po dużej łyżce sól, cukier
      • duża łyżka oleju do smażenia
        • 2 cebule białe
          • 5 ząbków czosnku
            • 250 g boczku wędzono-parzonego
              • po 5 liści laurowych, ziela angielskiego
                • 1 l wywaru warzywnego
                  • łyżka kminku w całości
                    • pęczek koperku

                      Schabowy:

                      • 1 kg kotleta schabowego z kością
                        • sól, pieprz czarny do smaku
                          • 100 g mąki pszennej
                            • 5 jajek
                              • 100 g bułki tartej
                                • 1 kostka smalcu do smażenia

                                  Dodatkowo:

                                  • 50 g musztardy francuskiej
                                    • jajko

                                      Jak przygotować schabowy z kością:

                                      Kapusta: młodą kapustę pokrój na cienkie paski, zasyp solą i cukrem, odstawi ją przykrytą folią spożywczą na godzinę. W garnku podsmaż na oleju posiekaną cebulkę, czosnek, kawałki boczku, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka będzie miękka, dodaj do niej kapustę, podlej wywarem i gotuj, aż będzie miękka. Na koniec do kapusty można zrobić zasmażkę z masła i mąki, aby była gęstsza. Gotową kapustę dopraw solą, pieprzem, kminkiem i posiekanym koprem.

                                      Schabowy: kotlet schabowy potnij tak, aby jedna cześć miała kość, następnie mięso dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące, włóż do jajka i na samym końcu do bułki tartej. Opanierowane kotlety smaż na smalcu na złoty kolor z każdej strony.

                                      Na talerzu ułóż porcję kapusty, a następnie na wierzch dodaj kotleta panierowanego, na kotleta dodaj sadzone jajko i musztardę francuską.

                                      Schab pieczony z jabłkiem i figami

                                      Składniki na schab pieczony:

                                      • 2 kg schabu bez kości
                                        • duża łyżka soli, pieprzu, imbiru suszonego, majeranku suszonego
                                          • po pęczku kolendry świeżej, natki pietruszki
                                            • 5 jabłek
                                              • 10 fig świeżych (jak najtwardsze)
                                                • pęczek tymianku świeżego
                                                  • 1 l soku jabłkowego
                                                    • 100 ml miodu
                                                      • 100 ml octu jabłkowego

                                                        Jak przygotować schab pieczony:

                                                        Schab bez kości dokładnie natrzyj mieszanką ziół i przypraw (sól, pieprz, imbir suszony, majeranek, kolendra, pietruszka). Mięso obsmaż na patelni tak, aby miało złoty kolor z każdej strony, ale uważając, aby nie spalić za bardzo przypraw. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone jabłka, świeże figi i kawałki tymianku. Mięso delikatnie podlej sokiem jabłkowym i wstaw do piekarnika przykryte folią aluminiową na 30 minut do 160 st. C, a następnie zdejmij folię, podnieś temperaturę do 210 st. C i przypiecz mięso, smarując je miodem i polewając sokiem jabłkowym. Gotowy schab wyjmij z piekarnika i potnij na cienkie plastry, ułóż na talerzu dodając upieczone razem z nim jabłka i figi.

                                                        Kajzerka ze schabem, czyli klasyk ze szkolnych lat!

                                                        Składniki na kajzerkę ze schabem:

                                                        Schab:

                                                        • 1 kg schabu bez kości
                                                          • sól, pieprz do smaku
                                                            • po 100 g mąki pszennej, bułki tartej
                                                              • 5 jajek
                                                                • łyżka curry w proszku
                                                                  • 100 g parmezanu drobnego
                                                                    • 100 ml oleju do smażenia

                                                                      Dodatkowo:

                                                                      • 5 kajzerek zwykłych
                                                                        • 200 ml majonezu zwykłego
                                                                          • 100 g pasty lub kremu truflowego
                                                                            • 100 g masła
                                                                              • zielona sałata karbowana
                                                                                • 3 pomidory malinowe
                                                                                  • 3 ogórki konserwowe w occie
                                                                                    • 2 cebule czerwone

                                                                                      Jak przygotować kajzerkę ze schabem:

                                                                                      Schab potnij na małe kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do mąki, później do jajka rozbitego z curry w proszku, a na koniec wsadź do bułki tartej wymieszanej z parmezanem tartym. Kotlety smaż na oleju z każdej strony, aż będą złote, przełóż na pergamin i poczekaj, aż wciągną resztki tłuszczu.

                                                                                      Kajzerki przetnij na dwie równe części, posmaruj masłem, przysmaż na patelni na złoty kolor, na bułkę dodaj majonez truflowy, plaster sałaty karbowanej, plaster pomidora malinowego, cięte ogórki konserwowe i odrobinę świeżej posiekanej czerwonej cebuli. Na koniec dodaj wcześniej usmażone kotlety i przykryj drugim kawałkiem bułki.

                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Marynata do wołowiny po chińsku – jak ją przygotować?

                                                                                      Lubisz ogórki kiszone? Poznaj najlepsze przepisy

                                                                                      Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana

                                                                                      Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana