Faszerowane, kolorowe papryki z ziołową komosą ryżową i serem
Składniki na faszerowane papryki:
- 6 kolorowych papryk
 - 1 czerwona cebula posiekana w kostkę
 - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
 - 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
 - 10 suszonych pomidorów pociętych w paski
 - garść kaparów
 - świeże zioła: bazylia, oregano, zielona pietruszka
 - sól, pieprz
 - wędzona papryka w przyprawie
 - ser dojrzewający
 - oliwa z oliwek
 - 2 papryczki chili
 
Jak przygotować papryki faszerowane?
Z papryk odetnij "kapelusik" i wydrąż je w środku z białych błonek i pestek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, Podsmaż czosnek wraz z cebulą. Dodaj komosę ryżową, suszone pomidory i kapary. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekane świeże zioła, paprykę wędzoną oraz starty ser. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wstaw papryki do piekarnika i zapiekaj około 25 minut. Na koniec posyp jeszcze z wierzchu serem i dodaj świeżo mielony pieprz oraz posiekaną papryczkę chili. Pozostaw w piekarniku kolejne 5 minut ustawiając piekarnik na opcję z termoobiegiem.
Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi pomidorami z sosem malinowym i serem
Składniki na sałatkę z pieczoną dynią:
- 400 g dyni obranej ze skórki i pociętej na mniejsze kawałki
 - szczypta papryki wędzonej
 - szczypta cynamonu
 - oliwa z oliwek
 - sól, pieprz
 - garść liści szpinaku
 - garść rukoli
 - liście sałaty rzymskiej
 - 10 suszonych pomidorów
 - ser dojrzewający
 - 10 orzechów włoskich
 - czerwona papryka marynowana
 - garść orzechów pini
 - Składniki sosu:
 - 500 g malin
 - 1 łyżka miodu
 - 3 łyżki octu balsamicznego
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 
Jak przygotować sałatkę z pieczoną dynią?
Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj dynię i posyp papryką wędzoną oraz cynamonem - na koniec skrop oliwą. Zapiekaj około 30 minut aż dynia stanie się miękka. Na półmisek wyłóż wszystkie rodzaje sałat. Dodaj dynię, suszone pomidory, orzechy włoskie i piniowe oraz ser. Następnie przygotuj sos: W rondelku umieść maliny i podgrzewaj z miodem aż się rozpadną. Następnie dodaj oliwę, ocet i musztardę i całość wymieszaj. Podawaj z sałatą.
Justyna Rojek/East News
Łosoś w sosie ze świeżych pomidorów z dodatkiem chorizo, ziemniaków i sera
Składniki na łososia w sosie z pomidorów i chorizo:
- 4 filety z łososia bez skóry
 - 500 g świeżych pomidorów obranych ze skóry
 - 1 kiełbasa chorizo
 - 5 ziemniaków
 - 1 cebula drobno posiekana
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz, oregano w przyprawie
 - świeże oregano
 - ser
 - oliwa z oliwek
 
Jak przygotować łososia w sosie z pomidorów z chorizo?
Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Następnie dodaj cienko pokrojone chorizo. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w cienkie talarki, podlej wodą i chwilę duś pod przykryciem wraz z przyprawami: solą, pieprzem i oregano. Następnie dodaj pomidory obrane ze skórki i duś na wolnym ogniu aż pomidory odparują wodę. Na koniec dodaj łososia i ugotuj go w sosie. Na koniec posyp serem i dodaj świeże oregano.
Justyna Rojek/East News
Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym, posypane serem
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 1 kg małych ziemniaków
 - sól, pieprz, czerwona papryka w przyprawie, oregano w przyprawie
 - oliwa truflowa
 - 1 łyżka masła
 - ser
 - Sos ziołowy:
 - 400 ml jogurtu greckiego
 - 1 łyżka miodu
 - sól, pieprz
 - świeże zioła: tymianek, zielona pietruszka, koperek, oregano
 - podprażone płatki migdałowe
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - Do podania: sałata rzymska, liście szpinaku, płatki migdałowe
 
Jak przygotować pieczone ziemniaki?
Piekarnik nastaw na 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż ziemniaki, dodaj przyprawy i skrop oliwą truflową oraz masłem. Wstaw do piekarnika na 45 minut. Po około 30 minutach posyp serem i wstaw na kolejne 10 lub 15 minut - tak by ser stał się złocisty. W tym czasie przygotuj sos: połącz jogurt z przyprawami, ziołami posiekanymi oraz musztardą i miodem. Podawaj ziemniaki na liściach sałaty i szpinaku z sosem i prażonymi migdałami.
Justyna Rojek/East News
Zobacz także:
- Kapusta w roli głównej. Zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
 - Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
 - Papryka faszerowana, micha warzyw i kotleciki drobiowe. Pomysły Andrzeja Polana
 
Zobacz wideo: Jedz kolorowo. Co oznaczają dla naszego zdrowia kolory warzyw?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha