przepisy na ziemniaki

    przepisy na ziemniaki

    Frytki to jedna z ulubionych przekąsek, można ją jeść pod postacią popularnego brytyjskiego dania "fish and chips", jako dodatek do obiadu lub po prostu danie główne. Problem pojawia się wtedy, kiedy ma się ochotę zostawić trochę "na później", gdyż często na drugi dzień robią się miękkie i nieapetyczne. Zatem, co zrobić, aby po odgrzaniu cieszyć się ponownie pysznymi, chrupiącymi frytkami? Odpowiedź jest zaskakująco prosta!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.

    Jedni obierają młode ziemniaki, inni je tylko myją. Można to zrobić myjką, szczotką lub druciakiem. A jak to robi Piotr Kucharski? Czym powinniśmy się kierować przy wyborze młodych ziemniaków? I jak rozpoznać czy młode ziemniaki, które chcemy zakupić pochodzą z Polski czy z zagranicy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do Piotra Kucharskiego, kucharza Dzień Dobry TVN. Jeżeli lubicie młode ziemniaczki - koniecznie skorzystajcie z przepisów Piotra!

    Jak mówi Dorota Wellman - trzeba Polana, by z ziemniaka zrobić kulinarne arcydzieło. Mistrz Andrzej Polan udowadnia w kuchni Dzień Dobry TVN, że ze zwykłych ziemniaków można przygotować niezwykłe potrawy. Bogracz ziemniaczany z jajkami, kotlety z ziemniaków, a na deser ziemniak przytulony przez "francuza" - to propozycje kucharza Andrzeja Polana. A kto z Was lubi placki ziemniaczane?

    W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej wystąpiły ziemniaki. Piotr Kucharski przygotował z nich dania zasługujące na nagrodę. Na stole pojawiły się: zapiekanka Dauphinoise, pieczone ziemniaki, marynowane młode ziemniaczki, rozmarynowe ziemniaki z patelni, ziemniaki w mleku kokosowym. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie!